Huawei introduceert batterij als ‘groeidiamant’

03.02.2023 Nolanda Klunder

Huawei introduceert batterij als ‘groeidiamant’
©Huawei

Huawei komt dit jaar wederom met nieuwe, innovatieve producten voor zowel het residentiële als het commerciële segment, vertelt Evert Bende, technical consultant bij Huawei Fusion Solar: “Bij Huawei werken 100.000 mensen aan research en development.”

Voor de residentiële markt introduceert Huawei de LUNA, een modulair batterijsysteem. De modules van 5 kilowattuur kunnen gestapeld worden tot torens van 15 kilowattuur. Twee torens kunnen gecombineerd worden met behulp van een hybride omvormer.

Batterijsysteem is groeidiamant
“Je kunt de LUNA zien als een groeidiamant”, vertelt Bende. “Omdat je de batterijen kunt stapelen, kan je met één module beginnen. Neemt de energievraag van je huishouden toe, bijvoorbeeld doordat je overstapt op inductiekoken en elektrisch rijden, dan kan je er een volgende module aan toevoegen.”

Nu de saldering onder druk staat, neemt de aandacht voor residentiële batterijen toe. “Ons advies aan installateurs is daarom: als je een omvormer installeert, hou er dan nu al rekening mee dat er later batterijen bij geplaatst moeten worden. Het mooie van de Huawei-omvormers is dat ze allemaal battery-ready zijn en dat de LUNA’s er plug & play aan gekoppeld kunnen worden. Wie onverhoopt een omvormer van een ander merk bezit, kan toch een LUNA installeren. Daarvoor dien je een kleine Huawei-omvormer aan te sluiten op de LUNA.”

Betrouwbaarheid en veiligheid waren bij het ontwerp belangrijke richtlijnen. “Iedereen kan batterijcellen aan elkaar knopen, maar dat levert nog geen goed product op”, benadrukt Bende. “Bij een goede batterij voeg je elektronica toe die het gedrag van de batterijcellen monitort, zodat er geen risico op brand ontstaat. Huawei maakt al bijna twintig jaar vermogenselektronica die batterijen monitort en aanstuurt, bijvoorbeeld voor telecommunicatietechnologie. In zendmasten en datacenters zitten immers ook batterijsystemen; zo neemt het bedrijf zijn expertise uit andere vakgebieden mee naar de solarmarkt.”

Andere residentiële producten
Dat Huawei betrouwbaarheid en veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, blijkt ook uit het feit dat het bedrijf PV-systemen met optimizers bij TNO heeft laten testen op vlamboogdetectie. “Dat we het systeem niet alleen in een laboratorium, maar ook in het veld hebben laten testen, gaat verder dan wat gangbaar is.” Huawei heeft de Smart-PV-optimizers voor het residentiële segment geüpgraded naar 450 watt en 600 watt, waarmee ze goed passen bij het nieuwste type zonnepanelen.

Een andere vernieuwing voor 2023 is de introductie van de FusionCharge AC, een EV-charger, die tot 22 kilowatt kan laden in mixed-mode. “Deze Smart-EV-charger kan met 1-fase laden en met 3-fasen: tot 7 kilowatt gebruikt hij 1-fase, ga je richting de 22 kilowatt dan gebruikt hij 3-fasen.”

Vernieuwingen voor het commerciële segment
De vernieuwingen blijven uiteraard niet beperkt tot de residentiële markt. Voor de commerciële markt is de 50KTL M3 geïntroduceerd, een omvormer die een slag groter is dan de bestaande modellen. In het tweede kwartaal komt het bedrijf met batterijen van 200 kilowattuur en 100 kilowattuur vermogen. “Maximaal vier van deze grote batterijen kunnen gecombineerd worden, dus dan heb je het over een opslagcapaciteit van niet minder dan 800 kilowattuur”, vertelt Bende.

“In hetzelfde kwartaal introduceren we de MERC-controllers van 1.100 en 1.300 watt. Met de MERC-controllers kunnen twee panelen in serie met één optimizer geschakeld worden. Voor industriële daken met veel schaduw kan dat een flinke slag zijn op het gebied van kosteneffectiviteit.”

Huawei is te bezoeken tijdens Solar Solutions International, 14 tot 16 maart in Expo Greater Amsterdam.