Ikea Adelaide voorzien van microgrid als eerste grote stap naar 100% onsite zonne-energie

19.10.2020 Joyce Beuken

Ikea Adelaide voorzien van microgrid als eerste grote stap naar 100% onsite zonne-energie

Ikea heeft grootse plannen in werking gezet voor een toonaangevend, commercieel zonne-energie- en batterijmicrogrid, dat op het elektriciteitsnet wordt aangesloten. Het eerste filiaal dat hiervoor wordt ingezet bevindt zich in het Australische Adelaide.

Het project werd in juni door de Zweedse meubelgigant aangekondigd bij de lancering van Solstråle, Ikea’s residentiële zonne-energieaanbod. Het wordt ontwikkeld in samenwerking met Planet Ark Power, de Zuid-Australische overheid, SA Power Networks en Epic Energy.

De 6,6 miljoen Australische dollar kostende eerste fase van het micronetwerk, dat eigendom zal zijn van en geëxploiteerd wordt door Epic Energy, zal 1,2 MW aan zonne-energie installeren op het dak van Ikea Adelaide, evenals een 3MW/3,4MWh OilPower CATL lithium-ion batterij opslagsysteem, ook ter plaatse geïnstalleerd.

Groene credits

Het project geeft de meubelgigant zeker groene credits. Daar had Ikea er al flink wat van, aangezien de bedrijfsbrede doelstelling om meer hernieuwbare energie te produceren en in te kopen dan verbruikt wordt in 2020 al gehaald was.

"Verandering komt alleen als we samenwerken. Ikea Australië onderneemt samen met onze klanten, partners en overheden actie om ons steentje bij te dragen aan het creëren van een samenleving die wordt aangedreven door 100% hernieuwbare energie", vertelt Karol Gobczyński, hoofd van klimaat en energie voor Ingka Group, het moederbedrijf van Ikea.

"Het is onze ambitie om de first mover te zijn en andere Ikea-winkels te inspireren om grotere zonne-installaties, batterijen en digitale oplossingen te installeren. Het energiemanagementsysteem eleXsys van Planet Ark Power zal de balancering van het elektriciteitsnet ondersteunen, niet alleen in de winkels in Australië, maar in het hele Ikea-netwerk over de hele wereld."

Wereldwijde energieneutraliteit

De technologie trekt ook buiten Australië veel belangstelling. In april vorig jaar won eleXsys de 2019 Start-Up Energy Transition (SET) Awards, ondersteund door de World Energy Council in Berlijn. "We zijn er bijzonder trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de Ikea’s reis om 100% hernieuwbare energie te bereiken op hun Adelaide site, terwijl we SA Power Networks ook helpen om meer veilige, schone energie te leveren aan de bredere Zuid-Australische gemeenschap", stelt Ikea-COO Jonathan Ruddick.

Uiteindelijk wilt Ikea wereldwijd energieneutraliteit bereiken. In 2019 werden er maar liefst een miljoen zonnepanelen geplaatst op de daken van 370 Ikea-filialen wereldwijd.