Import van groene waterstof biedt duurzame toekomst

30.01.2023 Anne Agterbos

Import van groene waterstof biedt duurzame toekomst

Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat, ging in december op bezoek in Namibië en Zuid-Afrika om potentiële duurzame energiebronnen voor Duitsland te vinden. Er werd onder meer een voorstel getekend met 24 Duitse bedrijven die groene waterstof gaan produceren in Namibië, meldt de Süddeutsche Zeitung. Ook Nederland is sinds de klimaatconferentie in Glasgow in contact met Namibië voor een mogelijk samenwerkingsverband.  

Namibië heeft een gunstige ligging voor het opwekken van zonne-energie. Het land kent een enorme woestijn, met zon in overvloed, waar zonneparken veel meer opleveren dan in Duitsland of Nederland. Daarbij ligt de havenstad Lüderitz aan de Atlantische kust wat gunstig is voor de export van waterstof.

Energie opslaan in waterstof of ammoniak kan een sleutelrol spelen in de energietransitie voor de verduurzaming van het transport en als grondstof voor de industrie en groene chemie. Ammoniak kan, in tegenstelling tot waterstofgas, in grote tanks als vloeistof worden opgeslagen. Het heeft een hoge energiedichtheid, en kan schoon verbranden.

Lees ook: Wordt Namibië het belangrijkste waterstofexportland ter wereld?

Nederland
Ook Nederland is zich aan het oriënteren op het importeren van groene waterstof of ammoniak. De haven van Rotterdam onderzoekt in opdracht van de Nederlandse overheid de grootschalige import van groene waterstof. Ons land volgt daarmee Duitsland, dat ook wereldwijd onderzoek doet naar zeer betrouwbare en continue levering van grote volumes groene waterstof.

Volgens het Nationale Waterstof Programma wil de Rotterdamse haven in 2030 al tenminste 4 megaton aan waterstof te kunnen importen, afkomstig uit Zuid-Europa, Noord-Afrika, Australië en Latijns-Amerika. Sinds 2020 zijn er ook samenwerkingsovereenkomsten ondertekend voor het faciliteren van contacten tussen bedrijven, havens en kennisinstellingen met onder andere Namibië en Zuid-Afrika.

Lees ook: Nederland gaat waterstof uit Namibië halen

Daarbij is tijdens de klimaattop in Egypte is een nieuw fonds gelanceerd dat een groene waterstofeconomie in Namibië van de grond moet krijgen. Nederland investeert 40 miljoen in het fonds, meldt de Ondernemer.

Naast geïmporteerde waterstof zal Nederland ook zelf groene waterstof gaan produceren. Volgens het Nationaal waterstof Programma is “diversificatie een speerpunt in de Nederlandse aanpak”. Het doel is om samen te werken met een brede groep landen. Nederland kan daarnaast ook als doorvoerland voor het achterland dienen. Het is nog onduidelijk wat de verhouding wordt tussen het gebruik van lokaal geproduceerde waterstof en geïmporteerde waterstof.