Nederland gaat waterstof uit Namibië halen
12.11.2021 Jan de Wit
Om echt aan de slag te kunnen met de groene industriepolitiek zijn er grote hoeveelheden groene waterstof nodig. Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz heeft op de klimaatconferentie in Glasgow een samenwerkingsverband met Namibië gesloten, dat meldt De Telegraaf.
Heel concreet zijn de afspraken volgens De Telegraaf niet. Het gaat om een intentieverklaring. Toch vindt Yeşilgöz dit soort afspraken belangrijk om nu al te maken. “Als je in de eerste ronde niet aan tafel zit, mis je kansen. Dat kunnen we ons niet permitteren. We zullen heel veel waterstof nodig gaan hebben, waarschijnlijk meer dan we zelf kunnen maken”
Namibië bestaat voor een groot deel uit woestijnland aan zee, waardoor er gunstige omstandigheden zijn om daar met zonnepanelen hernieuwbare energie op te wekken, die ter plekke om te zetten in waterstof en daarna naar Nederland te verschepen.
De staatssecretaris noemt waterstof “de kern van innovatie voor de komende jaren”. De uitgangspositie van Nederland is volgens haar heel goede vanwege het uitgebreide gasnetwerk dat nu al wordt omgebouwd tot de waterstofbackbone.