IMS-Solar en SolarToday presenteren gezamenlijk nieuw inlegsysteem

27.06.2022 Kenneth Nwosu

IMS-Solar en SolarToday presenteren gezamenlijk nieuw inlegsysteem

Het inlegsysteem van IMS-Solar is duurzaam, snel te installeren en verkleint de kans op beschadigde zonnepanelen. Het systeem is te verkrijgen via SolarToday. Solar365 sprak met Boudewijn van Dam van SolarToday en Joost Haanen van IMS-Solar over de samenwerking. 

Haanen: “Wij leveren een montagesysteem voor zonnepanelen, een product om te verduurzamen. Dan ligt het voor de hand om ook duurzaam materiaal te gebruiken voor het montagesysteem. Wij gebruiken daarvoor hergebruikt aluminium. Duurzaam, maar ook goed beschikbaar. Dat heeft invloed op de kosten, maar die is beperkt. Wij vonden het de moeite waard.”

Inleggen in plaats van klemmen
Van Dam: “Als groothandel leveren wij het systeem van IMS-Solar. Wij leveren deze vooral voor agrarische daken. Meestal zijn dat staaldaken. Inlegsystemen worden al zo’n tien jaar succesvol gebruikt op staaldaken. In Nederland liggen inlegsystemen op ongeveer zeventig procent van de staaldaken. Deze combinatie levert vaak een win-win-situatie op.

De winst voor de installateur is dat deze op één dag met vijf man vierhonderd panelen kan leggen. De winst voor de investeerder is het feit dat de panelen minder last hebben van continue druk. Systemen met klemmen zorgen voor een continue druk die de panelen op lange termijn kan beschadigen. Een inlegsysteem geeft het paneel ruimte om te ademen. Dat voorkomt onder andere microcracks (schade op cellulair niveau), barsten in het glas en delaminatie van de panelen. In dat laatste geval ontstaat er ruimte tussen het folie en het glas in de panelen.

Van een inlegsysteem kan je dus verwachten dat het bijdraagt aan een langere levensduur van de panelen. Het bijzondere van het inlegsysteem van IMS-Solar is dat dit hoger ligt (ten opzichte van het dak) dan andere systemen. Daardoor is er betere koeling achter de panelen en meer ruimte voor kabelmanagement.“

Haanen: “Inlegsystemen bestaan inderdaad al langere tijd. Daarin zit niet de vernieuwing. Toen ik begon bij IMS-Solar zaten we nog volop in de ontwikkeling voor een verbeterd inlegsysteem. Wij zagen weinig ontwikkeling in de bestaande systemen van andere leveranciers terwijl hier wel vraag naar was vanuit de markt. Denk daarbij aan een systeem dat vooral sneller en efficiënter moet zijn.”

Niet geklemd, wel vast
Haanen: “Het systeem werkt niet met klemmen, maar de panelen zitten natuurlijk wel goed vast. De panelen hebben ruimte om te ademen, maar kunnen in geen enkele richting uit het systeem glijden. 

We hebben Kiwa testen laten uitvoeren waarmee we kunnen aantonen dat ons systeem sterk genoeg is en dat er dus geen zorgen hoeven te zijn over windkracht, waterdruk en dat soort zaken. Die testen hebben we voor twee type daken laten uitvoeren, een staaldak en een golfplaat dak. De resultaten van beide testen waren erg goed.

Vorig jaar hebben we na de zomer een octrooi aangevraagd. Wij zijn pas met ons ontwerp naar buiten getreden toen die aanvraag liep. Daarna zijn we pas in contact getreden met groothandels zoals SolarToday.”