In België ontwikkelt GIGA Storage het grootste energieopslagproject van Europa

12.01.2024 Jan de Wit

In België ontwikkelt GIGA Storage het grootste energieopslagproject van Europa
©GIGA Storage

GIGA Storage ontwikkelt een gigantisch batterijpark, genaamd Green Turtle, met een vermogen van 600 megawatt en een opslagcapaciteit van 2.400 megawattuur. Het energieopslagproject komt naast een nieuw 380 kilovolt hoogspanningsstation van netbeheerder Elia in Dilsen-Stokkem, België, en staat in verbinding met het Nederlandse net.

Het nieuwe energieopslagproject van GIGA Storage zal verschijnen op een industrieel terrein waar al een initiatief was om een batterij te ontwikkelen. Het uiteindelijke project wordt echter zo groot dat het niet alleen wind- en zonne-energie moet gaan opslaan voor later gebruik, maar de afhankelijkheid van fossiele elektriciteitscentrales op zichzelf moet gaan verminderen.

“Met dit soort grote energieopslagprojecten dragen wij bij aan energiezekerheid, tijdens maar ook na de energietransitie van fossiel naar hernieuwbaar. Door grootschalige energieopslag op strategische locaties te ontwikkelen zullen de energieprijzen stabieler worden en zullen we steeds minder afhankelijk worden van de import van (fossiele) energie”, aldus Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage.

Het batterijpark krijgt een vermogen van 600 megawatt en een opslagcapaciteit van 2.400 megawattuur op een nieuw 380 kilovolt hoogspanningsstation van netbeheerder Elia. Hierdoor kan er per dag het gemiddelde energieverbruik van 330.000 gezinnen worden opgeslagen teruggeleverd. GIGA Storage verwacht nog dit jaar te kunnen beginnen met bouwen.