Installateurs, kijk ook eens naar de winst

20.10.2020 Anje Hoogland

Installateurs, kijk ook eens naar de winst

Terugverdientijd. Het is een van de populairste woorden in de solarwereld. Maar waarom kijken we eigenlijk niet net zo enthousiast naar de winst die volgt? Welke invloed heeft de aanschaf van een batterij hierop? En hoe kun je dat berekenen? Dat vertellen Maurice van Rees en Julia Koster van DNE Research tijdens de webinar van Huawei op 29 oktober.

DNE Research zocht eerder al uit wat de invloed van de aanschaf van een batterij is op de terugverdientijd. Dat deden ze aan de hand van een model van TNO waarmee je gemakkelijk kunt berekenen wanneer je de aanschaf van een paneel terugverdient, rekening houdende met de afloop van de salderingsregeling in 2023. DNE Research voegde aan dit model de aanschaf van een batterij toe en kon hierdoor inzichtelijk maken wat het verschil in terugverdientijd is. Conclusie: uitgaande van gemiddeld huishouden, verbruik en paneel is de terugverdientijd zonder batterij op dit moment zeven jaar. Voor installaties mét batterij geldt vanaf 2027 een terugverdientijd van acht jaar .

Focus verlegd naar winst

Dat model heeft het onderzoeksbureau nu uitgebreid. Door verschillende variabelen in te voeren als de efficiëntie van de batterij, het vermogen en de prijs kan DNE Research met dit nieuwe model gemakkelijk voor iedereen inzichtelijk maken wanneer de batterij is terugverdiend. Maar ook wat die uiteindelijk zou moeten opleveren, dus in hoeverre deze de uiteindelijke winst vergroot. “Je kunt dus je eigen businesscase inschatten op basis van de specificaties van jouw batterij”, legt Van Rees uit.

“Het zou goed zijn als fabrikanten al de businesscase inschatten voor de installateurs.”

“Installateurs zouden niet alleen moeten kijken naar terugverdientijd op het moment dat ze batterijen verkopen, maar naar het gehele plaatje”, voegt Koster toe. “Het zou daarom goed zijn als fabrikanten en groothandels de businesscase van alle specifieke batterijen al voor de installateurs inschatten.”  Van Rees en Koster presenteren in de webinar naar welke factoren dan allemaal precies gekeken moet worden. En op welke ontwikkelingen we in kunnen spelen.

Batterij is de toekomst

Hoe het ook zij, de batterij is met het aflopen van de salderingsregeling de toekomst. Koster heeft daarom nog een belangrijke tip voor de installateurs van zonnepanelen: “Adviseer consumenten die nu al nadenken over opslag om voor een omvormer te kiezen waar zij in de toekomst een batterij bij kunnen plaatsen.”

De webinar van Huawei vindt plaats op 29 oktober van 10:00 uur tot 12:00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.