Is het koelen van geparkeerde Tesla's de oplossing voor negatieve stroomprijzen? 

06.07.2023 Anne Agterbos

Is het koelen van geparkeerde Tesla

Je hoort het steeds vaker: negatieve stroomprijzen, waardoor eigenaren van zonnepanelen moeten betalen voor de stroom die ze produceren. En daar bedenken paneeleigenaren de meest bijzondere oplossingen voor.  

Zo liet Bart van den Berg afgelopen maand op LinkedIn weten dat het koelen van je Tesla wanneer je zelf op vakantie bent, een niet geheel ongebruikelijke manier is om met negatieve stroomprijzen om te gaan. Wanneer de stroomprijzen negatief zijn, gebruik je dus de overtollige energie voor een totaal nutteloze toepassing, om maar geen geld te hoeven betalen. De rekening kan ’s middags oplopen tot enkele tientjes wanneer de stroomprijzen negatief zijn, maar op deze manier wordt energie veelvuldig verspild.

“Dat is niet de oplossing lijkt me”, schrijft Van den Berg op LinkedIn. Maar wat is dan wel de oplossing om onbalans op de energiemarkt tegen te gaan? Eén oplossing is het uitschakelen van zonnepanelen laat Frank Breukelman (zonnepanelenspecialist bij Zonneplan) weten aan NU.nl. Daarnaast kan het creëren van opslagmogelijkheden dit soort gedrag voorkomen.

Ook reageert Van den Berg dat een vast contract van drie jaar niet meer past in een veranderd energiesysteem. “De stabiliteit van data uit slimme meters moet verder omhoog en van kwartier waarde naar minuut. We zijn zeker op weg, maar er is nog genoeg te doen.” Op deze manier wordt de marktprijs van stroom nog reëler weergegeven.

Van den Berg ligt verder toe: “Ik zie een energiecontract voor me met een basislast en daarboven een variabel aanbod (per uur, kwartier of minuut). Het variabele deel mag voor een deel automatisch ingeregeld worden (doormiddel van thuisladen, warmtepompen of koelen). Daarnaast zou ik het deel onbalans wat in vastrecht zit, willen verplaatsen naar beloning voor consumenten die helpen die onbalans te beperken. Van Den Berg geeft echter ook toe dat het maar een deel van de oplossing zou zijn.