Italiaanse zonne-energiemarkt biedt grote kansen, maar vraagt om lokaal maatwerk

23.04.2025 Gijs de Koning

Italiaanse zonne-energiemarkt biedt grote kansen, maar vraagt om lokaal maatwerk

Nu de energietransitie in steeds meer Europese landen op gang komt, richt ook Italië zich steeds nadrukkelijker op zonne-energie. Het land loopt nog achter op koplopers als Nederland en Duitsland, maar dat betekent ook: volop groeipotentieel. Niet voor niets organiseert Solar Solutions op 1 en 2 oktober 2025 voor het eerst een vakbeurs in Italië. De beurs vindt plaats in Turijn, waar de regionale en internationale zonne-energiesector elkaar ontmoet. Een goed moment om de balans op te maken: hoe staat de Italiaanse markt ervoor, en waar liggen de kansen?

Volgens Milan van der Meulen, mede-oprichter van zonne-energiebedrijf Soly, is de Italiaanse markt nog lang niet verzadigd. “Volgens onze data heb je ongeveer 11,2 miljoen geschikte woningen voor zonnepanelen en daarvan is 11 procent bediend”, zegt hij. “Dus er is nog een hele weg te gaan.”

Soly begon in Nederland als een volledig digitaal werkende verstrekker van zonnepanelen. Inmiddels is het bedrijf actief in meerdere Europese landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, België, Engeland en dus ook Italië. “We zagen dat de energietarieven daar flink waren gestegen, maar dat de koopkracht ook groeide,” vertelt Van der Meulen. “Dat maakt dat mensen dit soort investeringen kunnen doen.”

Een markt in de bewustwordingsfase
In tegenstelling tot Nederland, waar zonnepanelen inmiddels breed zijn ingeburgerd, is Italië nog niet zo ver. “Italië zit nog echt in een andere fase,” zegt Van der Meulen. “Daar moeten we consumenten eerst uitleggen wat zonnepanelen überhaupt opleveren en hoe het werkt.”

Dat verschil merk je ook in de communicatie. “Ze zijn nog traditioneler, willen vaak dat iemand langskomt,” zegt hij. Toch ziet hij een kentering. “Sinds Covid zien we dat mensen ook grotere aankopen digitaal durven te doen. Dat helpt ons, want wij werken volledig virtueel. We komen dus niet bij klanten langs.”

Prijsbewuste consument
De Italiaanse consument blijkt vooral erg prijsbewust. “Italië is echt een prijsmarkt,” zegt Van der Meulen. “Consumenten vergelijken veel en willen vooral een goede deal sluiten. In die zin lijkt het wel op Nederland.” Dat is anders dan in bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk, waar consumenten vooral letten op de kwaliteit en degelijkheid van het systeem en de reputatie van de leverancier.

Voor een speler als Soly, die op Europees niveau inkoopt en strakke digitale processen hanteert, is dat eerder een voordeel. “We zagen dat de markt in Italië nog grotendeels wordt gedomineerd door lokale installateurs,” zegt hij. “Omdat wij als grotere organisatie scherpe prijzen en efficiënte processen hebben, kunnen we juist heel concurrerend zijn.”

Installatie-eisen strenger dan in Nederland
Opvallend is dat de regelgeving in Italië op sommige vlakken juist strenger is dan in Nederland. “In Italië moet een ingenieur elke installatie persoonlijk goedkeuren, zowel vooraf als achteraf,” legt Van der Meulen uit. “Als dat niet gebeurt, loopt hij risico met zijn certificaat.” Ook op het gebied van veiligheid gelden andere regels: “Bij regen mag je in Italië gewoon echt niet installeren. Daar zijn ze heel streng op.”

Energiegemeenschappen en zonnige vooruitzichten
Wat Italië interessant maakt, zijn de nieuwe lokale initiatieven. “Die energiegemeenschappen vind ik best sterk,” zegt hij. “Daarmee beloon je dat je op lokaal niveau energie verdeelt. In Nederland doen we dat nog te veel centraal, terwijl de problemen op het net zich altijd lokaal voordoen.”

Bij zo’n community profiteren mensen zonder zonnepanelen toch van lokaal opgewekte energie via lagere tarieven. Degenen mét zonnepanelen krijgen een hogere vergoeding voor hun teruglevering. “Het is bedoeld om de opgewekte stroom ook lokaal weer te gebruiken,” aldus Van der Meulen. “Niet zo’n gek idee, als je ziet waar het bij ons vaak misgaat.”

Compleet pakket inclusief dynamisch energiecontract
Net als in Nederland is het in Italië mogelijk om dynamische energiecontracten aan te bieden. Soly speelt daar ook op in. “We bieden nu een compleet pakket aan: zonnepanelen, een batterij, energiebeheer én een dynamisch tarief,” vertelt Van der Meulen. “Daardoor kunnen klanten nog meer besparen.”

Hoewel de elektrische auto in Italië nog niet zo wijdverspreid is, en laadpalen dus iets minder populair zijn, groeit de interesse in thuisbatterijen wel snel. “Volgens mij zit je daar op iets van 30 tot 40 procent van de mensen die een batterij meteen meeneemt bij de zonnepanelen,” zegt hij. “In Nederland ligt dat percentage lager, al groeit het ook.”

Lokaal verankerd, centraal aangestuurd
Het succes van Soly zit deels in de slimme combinatie van lokale aanwezigheid en centrale aansturing. “We werken met lokale partners voor de installatie, maar die voeren de klussen vaak wel uit onder onze merknaam,” zegt Van der Meulen. “Zo merkt de klant er niets van, en kunnen wij toch snel opschalen.”

Die schaalbaarheid is essentieel voor verdere groei. “We hebben inmiddels een blueprint voor expansie,” legt hij uit. “Als ik nu zeg ‘we gaan naar Spanje’, dan zijn we binnen 100 dagen live. Omdat we digitaal werken en geen magazijnen of adviseurs op locatie nodig hebben, kunnen we veel sneller handelen dan traditionele spelers.”

Blik op de toekomst
De ambities van Soly reiken verder dan alleen Italië. Toch ligt de focus nu eerst op verdieping. “We zijn nu bezig met het verbeteren van de propositie, vooral op het gebied van energiebeheer en dynamische tarieven,” aldus Van der Meulen. “Daarna gaan we weer verder verbreden.”

Tot die tijd valt er in Italië nog genoeg werk te doen. “We zitten nu vooral in Noord-Italië, in regio’s als Lombardije,” zegt hij. “Daar is de vraag groter dan in het zuiden, maar dat komt nog wel. Er is nog enorm veel potentieel.”