Kabinet hoopt noodplan voor hoge energierekening voor Prinsjesdag te presenteren
12.09.2022 Jan de Wit
Het kabinet doet een uiterste poging om huishoudens toch nog dit jaar te helpen met de oplopende energierekening, dat meldt NRC. De overheid en energieproducenten zouden miljoenen euro’s in een noodfonds storten om te voorkomen dat mensen worden afgesloten van energie vanwege acute betalingsproblemen.
De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid zouden werken aan een plan voor een fonds van honderden miljoenen. De overheid en energieproducenten zouden deze moeten vullen.
De hoop van het kabinet is dat het plan komende vrijdag al gepresenteerd kan worden, zodat er voor Prinsjesdag duidelijkheid is en de regeling nog dit jaar (voor 1 november) in kan gaan.
Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie bij Netbeheer Nederland, schoof vorige week aan bij de technische briefing van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat. Hierin waarschuwde hij de Kamerleden nogmaals dat de netbeheerders “een miljoen mensen moeten afsluiten omdat zij de energierekening niet kunnen betalen”, als er geen extra maatregelen worden genomen.
Lees ook: Netbeheer Nederland waarschuwt voor massale energieafsluitingen
‘Het grote rampscenario ligt in deze winter’
Een van de opties die op tafel zou liggen is schuldverlichting voor mensen met een betalingsregeling bij een van de energieleveranciers, die zelf het initiatief voor dit plan zouden hebben genomen. Mensen met acute betalingsproblemen zouden op deze manier niet van energie hoeven te worden afgesloten en energiebedrijven zouden niet zo niet in de financiële problemen komen.
Het Centraal Planbureau rekende enkele maanden geleden uit dat tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens moeite krijgen met het betalen van hun maandelijkse lasten, als de energieprijzen en andere vaste lasten hoog blijven. Dat zijn 9 tot 15 procent van alle huishoudens.
“Het grote rampscenario ligt niet in 2030, dat ligt in deze winter”, zei hij. “Het grootste rampscenario is dat wij deze winter een miljoen mensen moeten afsluiten omdat zij de energierekening niet kunnen betalen.”
Daarbij benadrukte hij de wettelijke verplichting die netbeheerders hebben om dit te doen. Als iemand zijn of haar energierekening niet kunnen betalen, dan kan de energieleverancier uiteindelijk een verzoek indienen bij de verantwoordelijke netbeheerder om de energie af te sluiten. “Dat staat in de wet, dus dat wij voeren dan uit”, aldus Oskam.
Verdere details worden uitgewerkt
De komende dagen zou het plan verder worden uitgewerkt om definitief vast te stellen of het haalbaar is en hoe de gelden zouden worden verdeeld onder mensen met een betalingsachterstand. Ook zou er nog gekeken worden of het overnemen van schulden en het uitstellen van betalingen opties zijn.
Woensdag komen Eneco, Vattenfall, Gaslicht.com en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten naar de Tweede Kamer om te spreken over de schuldhulpverlening bij het niet kunnen betalen van de energierekening.