Kabinet trekt nog eens 2,8 miljard euro uit vanwege stijgende energieprijzen

15.03.2022 Jan de Wit

Kabinet trekt nog eens 2,8 miljard euro uit vanwege stijgende energieprijzen

Eind 2021 trok het vorige kabinet 3,2 miljard euro uit voor onder andere een verlaging van de energiebelasting en aanvullende subsidies voor isolatie. Nu geeft het huidige kabinet nogmaals 2,8 miljard euro uit om Nederlanders te compenseren voor de oplopende inflatie in het algemeen en de gestegen energieprijzen in het bijzonder.

Het kabinet verhoogt de eenmalige energietoeslag naar 800 euro voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau. De btw op energie wordt verlaagd van 21 naar 9 procent en de accijns op benzine en diesel gaan met 21 procent omlaag.

Ten slotte haalt het kabinet 150 miljoen euro naar voren om lage inkomens te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit is een verdubbeling van het budget dat het kabinet in het vorige steunpakket aankondigde. Ook nu zal weer een deel worden aangewend voor een ondersteunende campagne om mensen meer bewust te maken van de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen.

Zo hebben de ministers Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Kaag (Financiën), Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen), Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingen) in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Vanuit de Kamer klonk de wens om extra compensatie al enige tijd.

Het kabinet ziet zich genoodzaakt om mensen met lage en middeninkomens tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. Met name door de hogere energieprijzen kan de inflatie dit jaar oplopen tot 5,2 procent.

Recente ontwikkelingen bezorgen kabinet financiële puzzel
Het tijdelijke maatregelenpakket heeft gevolgen voor de begroting, zo schrijven de ministers. Het extra pakket maatregelen kost namelijk 2,8 miljard euro, terwijl het kabinet onlangs nog geconfronteerd werd met een belastingtegenvaller van zo’n 4,5 miljard euro. De Hoge Raad oordeelde namelijk dat het huidige systeem van belastingheffing over spaargeld en beleggingen in strijd is met de wet.

De hogere energieprijzen zorgen er ook voor dat het gas dat Nederland verkoopt meer waard is. De extra gasbaten en overgebleven middelen uit de Brexit Adjustment Reserve (spaarpot om de financiële gevolgen van de brexit te dempen) worden ingezet om het extra pakket te bekostigen.

Verouderde btw-systemen potentieel struikelblok
Het kabinet wil de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) vanaf 1 juli dit jaar voor tenminste een halfjaar verlagen van 21 naar 9 procent. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik zal de energierekening hierdoor met ongeveer 140 euro dalen.

Of dit gaat lukken is nog niet geheel duidelijk. Onlangs zeiden ambtenaren van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst in een hoorzitting tegen de Tweede Kamer dat de btw-systemen van de Belastingdienst niet voor 2026 kunnen worden gemoderniseerd. En zelfs mogelijk nog later dan dat, meldde de NOS.