Kledingstukken die stroom opwekken middels PV

10.08.2021 Joyce Beuken

Kledingstukken die stroom opwekken middels PV

Menig consument legt panelen op zijn dak. Maar wat als je geen dak hebt en tóch de energie van de zon wilt benutten? Dan zijn er altijd nog deze bijzondere PV-innovaties om aan te trekken.

1. Bikini als batterij

Bij mooi weer trekken we al gauw richting de kust. Zo’n hele dag relaxen op het strand is natuurlijk heerlijk, maar je telefoon opladen gaat niet lukken. Andrew Schneider ontwikkelde een PV-bikini waarmee je de hele dag onbezorgd kunt game’en of series kunt streamen terwijl je zelf bruin bakt.

2. PV-parka

Voor wie wel van een stevige wandeling houdt tijdens herfstachtig weer ontwikkelde de Nederlandse Pauline van Dongen een parka met PV-strips. Deze jas kan tijdens je tocht je apparaten opladen, zodat je niet hoeft te verdwalen omdat Google Maps je telefoon leegzuigt

3. Merkkleding

Tommy Hilfiger, het welbekende Amerikaanse modemerk, bracht in 2014 een jasje op de markt, voorzien van verwijderbare paneeltjes. Voorop de jas bevinden zich een batterij en een USB aansluiting.

4. Solarsieraad

Accessoires mogen niet ontbreken in dit lijstje, en dankzij designstudent Mae Yokoyama hoeft dat ook niet het geval te zijn. Yokoyama wilde naar eigen zeggen ‘energie omzetten in schoonheid’. Het resultaat is een opvallende ketting. Helaas kun je de opgewekte stroom niet zelf benutten: deze gaat rechtstreeks naar de LED-lampjes in het sieraad.