Komt superbatterijfabriek naar Nederland?

31.08.2022 Simone Tresoor

Komt superbatterijfabriek naar Nederland?
©247 Energy

247 Energy is van plan binnen enkele jaren een fabriek in de  Benelux te bouwen en ook Nederland wordt met interesse bekeken. De fabriek, waarin het bedrijf 200 miljoen euro gaat investeren, moet binnen 2,5 jaar operationeel zijn.

Hun schone superbatterij lijkt vele voordelen te hebben ten opzichte van andere batterijen. Zo laadt hij 20 maal sneller en gaat hij 100 keer langer meer, schrijft Change.inc. Hij kan niet ontploffen of branden, is niet toxisch en valt makkelijker te hergebruiken. Het is 247’s missie te zorgen dat groene elektriciteit overal opgeslagen en gebruikt kan worden. Voor zo lang als dat nodig is.

Nadelen huidige batterijen
Daarvoor brengt het een milieuvriendelijke superbatterij op basis van condensatortechniek op de markt. Nu worden deze batterijen nog buiten Europa geproduceerd, maar het bedrijf wil de productie dus naar Europa brengen. Om te beginnen gaat het om een fabriek die 1 gigawatt aan vermogen kan produceren, maar dit moet snel groeien naar 16 gigawatt.

Volgens 247 is de huidige batterijtechniek niet duurzaam, onveilig, milieuvervuilend en niet efficiënt genoeg voor de energietransitie. De meeste gebruikte batterij is momenteel de lithium-ion batterij, gevolgd door de kobaltbatterij en daar kleven nogal wat nadelen aan.  

Zo liggen de mijnen, die veel CO2 en stikstof uitstoten, in landen met beroerde arbeidsomstandigheden en corrupte regimes. Hier worden bodem, water en lucht vervuild. Lithiumproductie gebruikt enorm veel water en het kan bijna niet gerecycled worden. Daarbij is de stof schaars en de prijs de afgelopen jaar vijf keer zo duur geworden. Om nog maar niet te spreken over het brandgevaar en slechte blusbaarheid van lithium-ion batterijen.

Voordelen condensatortechniek
De batterij van 247 werkt op basis van condensatoren, een techniek die al uit 1775 stamt. Het grootste voordeel is dat er geen lithium of kobalt voor nodig is. Niet alleen 247 is bezig met deze techniek, over de hele wereld is men ermee bezig. Het bedrijf gebruikt supercondensatoren op basis van grafeen-nanobuisjes met een intelligente softwarelaag.

Deze nanocomposieten zijn honderd keer sterker dan staal en kunnen honderd keer zoveel energie opslaan als de gangbare elektrolytische condensatoren. Groot voordeel is dat de supercondensator een miljoen keer opgeladen en ontladen kan worden en minstens 45 jaar meegaat en volledig te recyclen is. Verder is hij niet brandgevaarlijk, bevat geen gevaarlijke stoffen en laadt hij 20 keer sneller op dan de traditionele batterij.