Liander: 'stimuleer opslag stroom tegen knelpunten'

26.07.2021 Joyce Beuken

Liander:

Liander pleit voor prikkels die consumenten vlugger voor eigen stroomopslag laten kiezen. Dit is hard nodig om de piekbelasting te verminderen.

De toenemende populariteit van zonnepanelen leidt ertoe dat er door heel Nederland knelpunten ontstaan op het elektriciteitsnet. Netbeheerder Liander zag in het tweede kwartaal van 2021 wederom een flinke stijging in het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken.

Piekopbrengst
De opmars brengt nadelen met zich mee. Op zonnige dagen kan de piekopbrengst niet altijd worden opgevangen. Momenteel worden eigenaren van PV-systemen nauwelijks gestimuleerd om de door hen opgewekte energie op te slaan en zelf te gebruiken.

Naast de toename van duurzame stroom zijn er ook andere variabelen die ervoor zorgen dat het net het moeilijk krijgt. De snelle digitalisering en woningbouw doen ook een duit in het zakje. Liander is voorstander van een versnelde afbouw van de salderingsregeling, die lang terug juist in het leven werd geroepen om duurzame stroom een impuls te geven.

Klimaatakkoord
Een versnelde afbouw van de saldering moet ervoor zorgen dat consumenten en ondernemers zich verdiepen in opslag en flexibiliteit van het elektriciteitsnet. Liander benoemt dat dit van hessentieel belang is voor het realiseren van het Klimaatakkoord.