Liander en GIGA Storage starten pilots grootschalige batterijopslag bij knelpunten

08.07.2022 Jan de Wit

Liander en GIGA Storage starten pilots grootschalige batterijopslag bij knelpunten

Liander en GIGA Storage starten pilots in Amsterdam, Alkmaar en Lelystad met grote batterijen om het elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken en meer partijen toegang tot het elektriciteitsnet te verschaffen. Door de snelle opkomst van zonnepanelen en -parken treedt er in steeds meer gebieden netcongestie op, opslagcapaciteit kan dit voorkomen.

In delen van Amsterdam en Alkmaar heeft het elektriciteitsnet de maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit. Hier willen Liander en GIGA Storage met de inzet van batterijen extra leveringscapaciteit creëren.

In Lelystad heeft het net de maximale capaciteit bereikt voor de teruglevering van wind- en zonnestroom. GIGA Storage en Liander wil de batterij hier gebruiken om meer ruimte voor de invoeding van groene stroom te creëren.

“Zo leren we hoe we per tijdsvak de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet aan onze klanten kenbaar kunnen maken, welke nettarief dan van toepassing zou moeten zijn en of de businesscase van ontwikkelaars uit kan in combinatie met mogelijkheden voor andere inkomsten zoals congestiediensten. De eerste resultaten worden in 2023 verwacht”, zegt Huibert Baud, directeur klant en ontwerp bij Liander.

In Amsterdam en Alkmaar gaat het om een batterij tussen 10 en 20 megawatt, in Lelystad om een batterij van 25 megawatt. “Wij zijn met de netbeheerders in gesprek om grootschalige energieopslag te kunnen realiseren”, aldus Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage.

“Hierdoor ontstaat een partnership tussen alle partijen in de energieketen die zal bijdragen aan een snelle energietransitie en een substantiële verlichting van de aansluitproblematiek.”

Nog veel onduidelijkheid rondom batterij-energieopslagsystemen
Ondernemers met grote batterijen zoals GIGA Storage zijn volgens de huidige wet- en regelgeving verplicht om altijd capaciteit op het elektriciteitsnet te contracteren, voor zowel verbruik (opladen) als teruglevering aan het net (ontladen). Terwijl batterijen juist een van de oplossingen kunnen zijn om het net efficiënter te gebruiken.

Liander en GIGA Storage gaan onderzoeken hoe tijdsgebonden contracten voor klanten met grootschalige batterijopslag kunnen bijdragen aan een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet. GIGA Storage krijgt alleen toegang tot het elektriciteitsnet op de momenten dat onbenutte ruimte beschikbaar is.

Er is nog erg veel onzekerheid rondom energieopslag in batterijen. Zo blijkt uit een recente publicatie van de NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut) dat het ook nog niet duidelijk is wat veilige bedrijfsvoering inhoudt voor batterij-energieopslagsystemen. Niet alles is duidelijk omschreven.

“Brandweer en gemeenten bijvoorbeeld vinden dat de veiligheidsvoorschriften over opslag van de systemen niet ver genoeg gaan. Fabrikanten stellen daartegenover dat te vergaande voorschriften het onmogelijk maken om bijvoorbeeld buurtbatterijen te plaatsen. Haast is geboden, want de energietransitie gaat door”, stelt de NEN.

Michiel Wiggers, technisch directeur bij iWell, en Jos Theuns, founder en CTO bij ATEPS Nederland, zijn als commissielid betrokken bij NEN 4288. “NEN 4288 sluit niet in alle gevallen aan bij de veiligheidsvoorschriften”, merkt Theuns.

“De PGS vraagt bijvoorbeeld om een duidelijke labeling van producten. Voor de hulpdiensten is het een groot verschil of ze een container bananen, een container munitie of een container met accu’s voor zich hebben staan. En in het geval van de accu’s is die omschrijving op de labeling in de PGS misschien heel anders omschreven dan in NEN 4288.”