Liander mag van ACM gaan experimenteren met flexibele contracten
07.02.2025 Gijs de Koning

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Liander toestemming gegeven om flexibele contracten in te zetten. Deze toestemming maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen om ervoor te zorgen dat grootverbruikers beter gebruik kunnen maken van de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet.
In de contracten mogen afspraken worden gemaakt over wanneer een afnemer wel en niet het elektriciteitsnet kan gebruiken, en over de hoeveelheden stroom die afgenomen mogen worden.
Het gaat bij de flexibele contracten dan ook om twee nieuwe alternatieve vormen van transportrecht. De eerste is het variabele transportrecht, dat nu ook ingezet mag worden in gebieden waar (nog) geen netcongestie is. Het variabele transportrecht was aanvankelijk bedoeld voor gebieden waar netcongestie een probleem is. Met een volledig variabel transportrecht hebben klanten namelijk in de basis helemaal geen recht op transport. De netbeheerder inventariseert dagelijks hoeveel capaciteit er beschikbaar is en op welk moment, en op basis daarvan mag de afnemer gebruik maken van het net.
De tweede alternatieve vorm van transportrecht die mag worden ingezet, is het transportrecht op basis van volume. In deze contractvorm wordt op voorhand afgesproken hoeveel energie de afnemer dagelijks tot zijn beschikking heeft, maar hierbij dicteert de netbeheerder wanneer deze energie wordt afgenomen.
Het doel van de toestemming is het onderzoeken of dergelijke contractvormen in de praktijk ook haalbaar zijn en aan welke randvoorwaarden deze moeten voldoen.
“Het overvolle stroomnet is een reëel probleem, maar we moeten niet vergeten dat er – mede dankzij het brede pakket aan maatregelen van de ACM – vaak meer mogelijk is dan partijen denken. Het is belangrijk dat bedrijven en netbeheerders alle mogelijkheden nu zoveel mogelijk benutten. De ACM verwelkomt het initiatief van Liander om via een ontheffing te experimenteren met contracten die qua flexibiliteit nog verder gaan. De ACM staat ervoor open om op deze manier vaker experimenten van netbeheerders mogelijk te maken”, aldus Manon Leijten, bestuurslid van de ACM.