Lightyear ontvangt 3,8 miljoen van RVO voor opschaling productie PV-auto

10.12.2021 Joyce Beuken

Lightyear ontvangt 3,8 miljoen van RVO voor opschaling productie PV-auto
©Lightyear

Het Nederlandse bedrijf Lightyear ontvangt 3,8 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dat schrijft Change Inc. Hiermee kan Lightyear, dat in 2017 werd opgericht, de productie van elektrische auto’s met zonnepanelen op het dak opschalen.

Lightyear is opgericht door studenten van de TU Eindhoven die deelnamen aan de World Solar Challenge. In 2019 werd de eerste auto ontwikkeld die middels panelen op het dak oplaadt. Op een mooie dag kan de auto met behulp van de geïntegreerde panelen zonder buffer 50 tot 70 kilometer afleggen.

Signaal
Van het geld kan Lightyear een productiefaciliteit voor de voertuigen laten bouwen. Maar nog belangrijker is dat de gift volgens Lightyear een signaal afgeeft. "De investering van RVO zien we als een statement van de overheid dat ze geloven in de technologie die Lightyear aan het ontwikkelen is en dat zonnemobiliteit als een belangrijke oplossing wordt gezien”, zegt Hans Heijmans, COO en managing director solar products bij Lightyear.

Lightyear onthulde eerder dit jaar dat er in Venray een productielocatie voor zonneceltechnologie ontwikkeld wordt. Hiermee wil het bedrijf in eigen huis verdergaand onderzoek verrichten, maar ook de ontwikkeling en productie van zonneceltechnologie verder doen vorderen.

Prijskaartje
Ook hoopt het bedrijf de kosten van het voertuig omlaag te brengen. Momenteel heeft de auto van Lightyear een fiks prijskaartje: 150.000 euro. Middels verdere financiering, zowel publiek als privaat, hopen ze een instapmodel tegen een gangbaardere prijs aan te kunnen bieden.