Lithium-metaalbatterij houdt 88 procent laadcapaciteit na 1.000 laadcycli

13.08.2021 Jan de Wit

Lithium-metaalbatterij houdt 88 procent laadcapaciteit na 1.000 laadcycli

Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology en het Helmholtz Institute Ulm hebben een recordbrekende lithium-metaalbatterij ontwikkeld. Het nieuwe type batterij levert een energiedichtheid van 560 wattuur per kilogram met een zeer goede stabiliteit, dat meldt Engineersonline.nl.

Daan Jansen, onderzoeker bij Dutch New Energy Research, is onder de indruk van de testresultaten. “Een energiedichtheid van 560 wattuur per kilogram is twee tot drie keer zoveel als lithium-ionbatterijen die nu in productie zijn. Tegelijkertijd gaat het hier wel om een batterij die alleen nog maar in een labomgeving is getest.”

De onderzoekers hebben een veelbelovende combinatie van kathode – dat per massa veel energie kan opslaan – en elektrolyt gebruikt. De ionische vloeibare elektrolyt zorgt ervoor dat de laadcapaciteit slechts met een lage snelheid degradeert.

“Dat de batterij 88 procent laadcapaciteit behoudt na 1.000 laadcycli springt er voor mij echt uit”, zegt Jansen. “Lithium-metaalbatterijen worden als de toekomst gezien van elektrische mobiliteit, omdat ze een grotere range mogelijk maken. Hoe hoger het aantal laadcycli dat lithium-metaal aankan, hoe groter de kans dat ze lithium-ionbatterijen gaan vervangen.”

De batterij heeft een opslagcapaciteit van 214 milliampere uur per gram en een Coulomb-efficiëntie – de verhouding tussen onttrokken en geleverde capaciteit – van gemiddeld 99,94 procent. Ten slotte heeft de batterij volgens de onderzoekers een hoog veiligheidsniveau. “Belangrijk, want de meeste lithium-metaalbatterijen zijn nu nog duur, onveilig en hebben vaak een heel laag aantal laadcycli”, zo besluit Jansen.