Maatregel bescherming tegen elektriciteitsaansluiting verlengd

13.03.2023 Anne Agterbos

Maatregel bescherming tegen elektriciteitsaansluiting verlengd

Afgelopen oktober presenteerde het kabinet plannen om kleinverbruikers te beschermen tegen elektriciteitsafsluiting bij betalingsproblemen. In de laatste maanden van 2022 heeft dit gezorgd voor een daling van het aantal afsluitingen van 68 procent. De maatregel zou lopen tot 1 april 2023, maar omdat het een effectieve maatregel blijkt te zijn wil het kabinet het beleid ook voortzetten na 1 april.

Het beleid legt extra verplichting bij de energieleverancier voordat er mag worden overgegaan op afsluiting. Afsluiting als sanctie van wanbetaling mag pas worden ingezet als er sprake is van de volgende vier punten: de afnemer moet drie betalingsherinneringen hebben gekregen en er is ondanks aanbod van de leverancier geen passende betalingsregeling.

Daarbij moet de kleinverbruiker geen aanvraag hebben tot schuldhulpverlening en de afsluiting kan geen zeer ernstige gezondheidsrisico’s tot gevolg hebben. De leverancier moet persoonlijk contact hebben opgenomen met de afnemer om op de bovenstaande punten te controleren. Met de verlenging van de maatregel wordt de positie van de consument versterkt.