Massa is kassa, hoe gaan grote groepen aan de zonnepanelen?

19.05.2022 Joyce Beuken

Massa is kassa, hoe gaan grote groepen aan de zonnepanelen?

Nederland telt 9 miljoen gebouwen. Hoewel Nederland met het bereiken van de mijlpaal van 10 gigawatt geïnstalleerd vermogen begin 2021 koploper is binnen Europa wat betreft de hoeveelheid zonne-energie per persoon, ligt er ook nog veel potentie. Op het dak weliswaar, want van onze 9 miljoen gebouwen hebben er nog geen 15 procent panelen op het dak liggen. Waar te beginnen? Grote gebouwen en collectieven! Hoe gaat de massa hierin mee?

Solar365 sprak met Roland van der Klauw, directeur van Wocozon, en Judith Veraart, projectcoördinator van Schooldakrevolutie, over hun aanpak. Dit artikel is het eerste deel uit een driedelige serie. Het volledige artikel is nu al te lezen in de beurscatalogus van de afgelopen editie van Solar Solutions International 2022.

Wie is de eigenaar?
Van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kreeg Schooldakrevolutie de opdracht om alle vastgoedportefeuilles in kaart te brengen. De eerste stap was om samen met de schoolbesturen te kijken naar welke schooldaken direct geschikt waren voor panelen.

“In veel gevallen zijn de schoolbesturen juridisch eigenaar, maar heeft de gemeente economisch claimrecht. De gemeente stelt in samenspraak met de schoolbesturen een integraal huisvestingsplan op. Daarin stellen ze niet alleen vast hoelang een schoolgebouw de onderwijsfunctie behoudt, maar ook wanneer er renovatie of nieuwbouw staat gepland”, legt Veraart uit. Het onderhoud van de gebouwen is weer de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur.

Renovatie vervroegen
Als een school over drie jaar een grote renovatie op de agenda heeft staan, dan wacht je dat moment vaak af. Schooldakrevolutie jaagt verduurzaming echter liever aan. “Als er pas over acht jaar een renovatie op de planning staat, kun je de panelen nu al laten plaatsen. Je kunt ook samen met een school kijken of een renovatie of alleen het onderhoud van het dak een paar jaar naar voren kan worden gehaald.”

Complexe rekening
Stichting Wocozon helpt corporaties aan panelen voor op sociale huurwoningen. Van der Klauw vertelt hoe Wocozon corporaties en andere grote spelers benaderen en begeleiden bij het realiseren van eigen opwek in grote hoeveelheden op hun gebouwen. “Energiemaatschappijen maken het je niet makkelijker”, meent Van der Klauw. “Energierekeningen zijn nou eenmaal complex. Men weet meestal niet goed wat er precies betaald wordt voor stroom, en dus ook niet hoeveel goedkoper het is om nou eigenlijk zonnestroom te nemen. Dat is de eerste barrière.”

Wocozon ontzorgt de corporaties door de overeenkomst op te stellen en deze vervolgens zelf aan te bieden aan de huurders van de woningen. In een ideale wereld kan Wocozon zelf met de huurdersvereniging om tafel, meent Van der Klauw. “Als je zelf een keer een uur met elkaar rond de tafel kunt, kun je zelf een heldere uitleg geven en ook wat meer de diepte in. Zo leren huurders welke voordelen ze daadwerkelijk zullen gaan ervaren.”

Belemmeringen wegnemen
Schooldakrevolutie leert scholen waar ze op moeten letten bij het kiezen van een installateur. Er zijn grote schoolbesturen die meerdere schoolgebouwen beheren. “Hen helpen we bij het vergelijken van offertes, en waar ze nog meer op moeten letten. Ook inventariseren we met welke partijen scholen een goede ervaring hebben gehad. Daar leggen we verder zelf geen waardeoordeel aan, maar we kunnen dit wel doorgeven aan de volgende school.”

Maar nog veel liever stimuleert Veraart het om lokaal een installateur te zoeken. “Het is natuurlijk ook een impuls voor de lokale arbeidsmarkt. Misschien heeft een van de kinderen op school wel ouders die kunnen installeren.”

Er wordt vaak begonnen met het aanstippen van obstakels, betreurt Veraart. “Men gaat er meteen vanuit dat een dak niet geschikt is, de financiën complex zijn en de gemeente het niet goed gaat vinden. Maar we komen er al snel achter dat dit meer gevoelens gedreven obstakels zijn.” Na contact met de gemeente kunnen bij de scholen veel belemmeringen worden weggenomen.