Massaclaims ingediend wegens afschaffen salderingsregeling en stijgende gasprijzen
27.03.2025 Gijs de Koning

Vorige week dinsdag kwamen initiatiefnemers van salderingsclaim.nl naar buiten met het nieuws dat ze een schadeclaim indienen tegen de Rijksoverheid vanwege het stoppen van de salderingsregeling. Deze week kwam Stichting Eerlijke Handelspraktijken naar buiten met een massaclaim tegen oneerlijke tarieven in variabele energiecontracten. Ook claimer.nl volgde hierin met hun eigen massaclaim. De massaclaims kunnen, als ze in het gelijk worden gesteld, zorgen voor grote veranderingen in de energiesector.
Er zijn hier twee verschillende acties gaande. De eerste door salderingsclaim.nl richt zich op wat ze noemen een “oneerlijke overheidsdaad” en willen ervoor zorgen dat de salderingsregeling terugkomt of dat huishoudens voor de afschaffing worden gecompenseerd.
Volgens salderingclaim.nl is het afschaffen van de salderingsregeling “onbegrijpelijk”. Op de site schrijven advocaten Oscar van Oorschot en Jack Egberts: “Het is een feit dat 3 miljoen huishoudens worden benadeeld, voor enorme kosten komen te staan. Met name de huishoudens die een combinatie zijn aangegaan van zonnepanelen met een hybride warmtepomp. Kortom: de burgers worden financieel gestraft voor hun groene handelen. U had eindelijk een keer een voordeel, maar dat wordt weggenomen.”
Voor deze massaclaim hebben zich per 25 maart al meer dan 30.000 mensen aangemeld.
Variabele energiecontracten
De andere massaclaims rondom variabele energiecontracten stellen dat het niet eerlijk was dat Essent Eneco en Vattenfall hun prijzen tussentijds verhoogden vanwege de stijgende gasprijzen door de oorlog in Oekraïne. Stichting Eerlijke Handelspraktijken stelt dat klanten in die tijd niet goed geïnformeerd waren over wanneer de energieleverancier de prijzen mocht verhogen.
In 2023 werd er al een rechtszaak tegen Vattenfall aangespannen omdat zij, ten tijde van de stijgende gasprijzen, op hun website hadden vermeld dat de tarieven maximaal tweemaal per jaar zou aanpassen. Het gerechtshof van Amsterdam concludeerde, na hoger beroep van Vattenfall, hierin dat Vattenfall de prijzen niet dusdanig had mogen wijzigen. Het gerechtshof van Amsterdam concludeert hiermee ook dat klanten van Vattenfall een beginsel hebben om de extra betaalde lasten in die tijd, terug te vorderen van Vattenfall.
Door de uitspraak hebben massaclaims, zoals die van Stichting Eerlijke Handelspraktijken en claimer.nl, handvaten om de geleden schade door klanten te gaan verhalen op de energieleveranciers.