Materiaal dat zonnepanelen zelfherstellend kan maken

05.02.2021 Joyce Beuken

Materiaal dat zonnepanelen zelfherstellend kan maken

Een bekend materiaal dat al vaak in zonnepanelen wordt gebruikt, blijkt zichzelf te kunnen herstellen wanneer het beschadigd raakt. Wetenschappers denken dat deze ontdekking veel invloed heeft op de toekomst van schone energie.

De stof, antimoniumselenide genaamd, is een zonneabsorberend materiaal. Dit betekent dat het kan worden gebruikt om zonne-energie op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Het team van de Universiteit van York dat de ontdekking heeft gedaan, onderzoekt nu hoe deze technologie kan worden gebruikt om zonnepanelen te maken die langer meegaan doordat ze 'zelfherstellend' kunnen reageren wanneer ze beschadigd raken.

Levensduur

Een van de grootste hindernissen voor vooruitgang in zonnestroominnovatie is de betrouwbaarheid en levensduur van cellen. Momenteel hebben zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar. De ontwikkeling van technologie die zichzelf kan herstellen zou een cruciale doorbraak kunnen betekenen.

Toepassing door dieren

Het verrassende zelfherstellende vermogen van antimoon selenide is vergelijkbaar met dat van een zeester of reptiel dat na een ongeluk een ledemaat laat aangroeien, legt professor Keith McKenna uit, die het onderzoek leidde.

"Het proces waarbij dit halfgeleidende materiaal zichzelf geneest, is vergelijkbaar met de manier waarop een salamander in staat is ledematen te laten aangroeien wanneer er een is afgescheurd," zegt hij. "Antimoniumselenide herstelt de verbroken verbindingen die ontstaan wanneer het wordt gespleten door nieuwe te vormen.”