Meer duidelijkheid over btw-regeling

01.02.2021 Anje Hoogland

Meer duidelijkheid over btw-regeling

Sinds 1 januari 2020 moeten huiseigenaren zich melden als ondernemer als ze zonnepanelen aanschaffen waarmee ze stroom leveren aan hun energiebedrijf. Maar door de nogal summiere uitleg van deze regeling was er veel onduidelijkheid onder de kopers en de installateurs die hen van advies wilden voorzien. Daarom heeft het Ministerie van Financiën nu een uitgebreidere uitleg van de regeling gepubliceerd.

Mr. Romano Hagen van De Centrale BTW Teruggave is er erg blij mee. “Wij wisten gelukkig wel hoe het in elkaar zat, maar nu kunnen we dat beter aantonen. Want er waren erg veel vragen over.” Hagen heeft de veranderingen via vele btw masterclasses geprobeerd uit te leggen bij verschillende installateurs en groothandels. “Ik probeerde dat eerst door de hele regeling toe te lichten. Maar dat was voor veel installateurs veel te ingewikkeld, dus nu leg ik het uit door de belangrijkste uitzonderingen te benoemen en daar op te letten. Je kunt je namelijk melden als kleine ondernemer als je zonnepanelen aanschaft, tenzij je al ondernemer. Als de klant de komende drie jaar ondernemer wil worden kan beter geen beroep op de KOR worden gedaan. Een andere uitzondering is dat niet zomaar voor een tweede keer btw teruggevraagd kan worden. En als er meer dan 2500 euro aan btw op de factuur staat dient de klant nog 4 jaar extra btw aangiften te doen. Dat is eigenlijk het belangrijkst om te weten.”

Wijze raad

Hagen heeft ook nog een paar tips. “Als jij ondernemer bent maar je partner niet, dan kan je partner zich wel aanmelden als kleine ondernemer."Ook waarschuwt hij ervoor je wel uit te laten schrijven als kleine ondernemer als je bijvoorbeeld na die verplichte drie jaar je huis verkoopt. “Er was bijvoorbeeld iemand die in 2016 panelen kocht, zijn huis in  2018 verkocht, en in 2020 op zijn nieuwe huis panelen wilde leggen. Hij had zich niet afgemeld als kleine ondernemer dus de belastingdienst heeft de btw-teruggave geweigerd. Daar moet je alert op zijn en op tijd mee aan de slag gaan.”

De nieuwe regeling is ingegaan omdat deze is aangepast op de EU-wetgeving. In het kort komt het erop neer dat als je zonnepanelen hebt, je (een deel van) de opgewekte energie aan het net levert en daar geld voor ontvangt. Je bent dus btw-ondernemer en kan de btw op de zonnepanelen terugvragen. Als je omzet niet meer bedraagt dan 20.000 euro kun je je melden als kleine ondernemer en val je onder de kleineondernemersregeling (KOR), waarmee in de opvolgende jaren geen btw meer afgedragen hoeft te worden.

Drie jaar niet investeren

De keuze om je te melden is dus gunstig als je binnen de termijn van drie jaar geen nieuwe investeringen in zonnepanelen of andere ondernemersactiviteiten voorziet. Dit betekent ook dat de btw op (onderhouds)kosten van de zonnepanelen of nieuwe investeringen in die periode niet voor teruggaaf van btw in aanmerking komt.

Ook goed om te weten: als je btw hebt teruggevraagd over de aankoop van zonnepanelen in 2019 of eerder en daarna geen aangiften meer hebt ontvangen, ben je toch automatisch per 1 januari 2020 overgezet naar de KOR. Deze mensen zitten echter niet vast aan de verplichte deelnametijd van drie jaar maar kunnen dit op elk moment opzeggen.