Meer vrouwen in de energiesector als kans om arbeidstekort én energiearmoede tegen te gaan

24.04.2023 Brendan Hadden

Meer vrouwen in de energiesector als kans om arbeidstekort én energiearmoede tegen te gaan

Een onderzoek van 75INQ wijst op de kansen die er liggen voor de energiesector door meer vrouwen te betrekken. Er zijn relatief weinig vrouwen werkzaam in de energiesector en relatief veel vrouwen die leven in energiearmoede. De onderzoekers wijzen op de potentiële dubbelslag die kan worden geslagen door meer vrouwen in de energiesector aan het werk te krijgen, en doen aanbevelingen voor hoe dit kan worden gerealiseerd.

Het aandeel vrouwen onder werkenden in de Topsector Energie is 15 procent, aanzienlijk lager dan in de andere topsectoren (sectoren waar Nederland voorloper in wil zijn). Tegelijkertijd zijn huishoudens met vrouwen als hoofdkostwinner oververtegenwoordigd in de groep huishoudens in energiearmoede.

Volgens de onderzoekers van 75INQ zijn er slagen te halen door de vraag (tekort aan personeel in de energiesector) en het aanbod (vrouwen met onvoldoende inkomen) beter op elkaar aan te laten sluiten. Omdat het aandeel vrouwen met een technische opleiding laag is (en blijft), wijst het onderzoek op de mogelijkheden om vrouwen voor niet-technische functies aan te nemen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Platform Talent voor Technologie, in samenwerking met de Topsector Energie.

Genderblindheid
Het rapport stelt dat de bestaande aanpakken vrouwen benadelen door gender buiten beschouwing te laten:

“De bestaande aanpakken zijn genderblind en daarmee niet genderneutraal. Door een one size fits all-aanpak worden alleen mannen bereikt en blijven vrouwen buiten zicht. Projecten, programma's, beleid en attitudes die genderblind zijn, houden geen rekening met deze verschillende rollen en uiteenlopende behoeften. Ze handhaven de status quo en zullen niet helpen om de ongelijke structuur van genderverhoudingen te veranderen.”

Dit kenmerkt zich volgens het rapport in bedrijven die aangeven geen voorkeur voor mannelijke of vrouwelijke werknemers te hebben, maar in de praktijk geen vrouwelijke werknemers blijken te hebben.

Vaak is dit een gevolg van een situatie die ongunstig is voor vrouwen, waardoor er impliciet een voorkeur is voor een mannelijke kandidaat. Het rapport noemt bijvoorbeeld de mogelijkheid tot deeltijdwerken en een inclusieve en veilige werkplek als omstandigheden die de sector voor vrouwen aantrekkelijker maakt.

Aanbevelingen
Het onderzoek doet ook een zestal aanbevelingen aan alle belanghebbenden in de sector om dit probleem op te lossen:

  1. Erkenning en aanspreken nieuwe groepen
  2. Transformatie naar inclusieve sectoren
  3. Gerichte aanpakken naar werk
  4. Bestaanszekerheid voorop bij aanpak energiearmoede met aandacht voor financiële knelpunten
  5. Investeringen in begeleiding bij lokale en kleinschalige aanpakken
  6. Integratie sociale en technische visie op de energietransitie

In het rapport wordt verder ingegaan op hoe de energiesector met deze aanbevelingen aan de slag kan gaan.

Beatrice Boots van Platform Talent voor Technologie: "Wij gaan de uitkomsten ook meenemen in verdere aanpakken met het (beroeps)onderwijs. Jongeren hebben baat bij meer concrete voorbeelden van banen en beroepen in de snel veranderende energiesector om ze te overtuigen dat ze aanverwante studies kunnen kiezen. We moeten jongeren al vroeg hiermee laten kennismaken, samen met de energiebedrijven.”