Minister weert panelen uit OZB

13.11.2020 Joyce Beuken

Minister weert panelen uit OZB

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil nog altijd voorkomen dat zonnepanelen op daken van huizen onder de ozb-belasting zullen vallen, zo schrijft Essent. Het ministerie van Financiën raadde dit in mei af.

Ambtenaren hadden het kabinet afgelopen mei geadviseerd geen duurzaamheidsvrijstelling in te voeren voor onder andere zonnepanelen voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Dit deden zij naar aanleiding van een motie van VVD-kamerlid Helma Lodders en D66-kamerlid Steven van Weyenburg. Deze motie om zonnepanelen uit te sluiten van de standaard beoordeling van de ozb-last is al in oktober 2018 aangenomen, maar is nog vaak onderwerp van gesprek.

Hoge belasting ontmoedigend

In de motie wordt gepleit voor vrijstelling van ozb voor zonnepanelen en voor verder onderzoek naar hoe duurzaamheid in de toekomst niet ontmoedigd kan worden door hogere lokale belastingen. De minister geeft aan nog altijd sympathie te hebben voor de motie en het een belangrijke zaak te vinden.

Nadere verkenning

“We hebben naar aanleiding van de motie in het traject Bouwstenen voor een beter belastingstelsel in het rapport Herziening gemeentelijk belastinggebied aandacht voor de invoering en effecten van een vrijstelling van ozb voor zonnepanelen, of breder voor duurzaamheidsmaatregelen”, zo laat de minister weten.

In navolging van verkenning is besloten dat er verder moet worden gekeken naar de mogelijkheden. “Het is buitengewoon lastig, maar we gaan toch nog een politiek bestuurlijk traject in om te kijken of het kan. Het is ons streven om de Tweede Kamer daarover als het enigszins kan voor het eind van dit jaar te informeren. We zijn ons zeer bewust van de motie en de urgentie die mevrouw Lodders uitstraalt in verband met de uitvoering van deze motie. Ik kan eigenlijk nog niet verder vooruitlopen op de inhoud, maar het heeft volop de aandacht”, stelt Ollongren.