Monitor concept-RES: verklein aansluiting zonneparken

01.02.2021

Monitor concept-RES: verklein aansluiting zonneparken

Op verzoek van het Nationaal Programma Regionale Energie Strategieën is een Monitor concept-RES ontwikkeld. Hiermee wordt in beeld gebracht in hoeverre de doelstelling van 2030 lijkt te kunnen worden bereikt op basis van alle dertig concept-RES’en.

Het convenant ‘Zon Betaalbaar op het Net’ van Holland Solar en Netbeheer Nederland wordt geprezen in de Monitoring. Door de aansluiting van zonneparken op het net te verkleinen vermindert de belasting en kunnen er meer parken worden aangesloten.

Verdieping

Het doel is om in 2030 aan 35 terawattuur aan hernieuwbare elektriciteit uit grootschalige zonne- en windparken te kunnen opwekken. De monitoring beperkt zich tot de hoofdlijnen uit de tussentijdse analyse. Er is gelukkig ruim ingezet: alle RES'en tellen op tot gezamenlijk 52,2 terawattuur (TWh). In 2030 zouden we op de goede weg moeten zitten met een aandeel van 31 tot 46 TWh aan groene stroom.

In het rapport worden deze en meer bevindingen omschreven in de context van recente ontwikkelingen rond andere, kwalitatieve thema’s. Zoals ruimtegebruik, draagvlak en energiesysteem efficiëntie. De impact van deze kwantitatieve en kwalitatieve onzekerheden op de plannen en projecten wordt uiteengezet. Met name draagvlak lijkt een heikel punt. Niet alleen door de weerstand vanuit de burgers, maar ook omdat de energiesector net als andere technische sectoren nog altijd kampt met een flink personeelstekort.

Doorn in het oog

De onduidelijkheid rondom concrete uitvoering is het PBL een doorn in het oog. “Energienetbeheerders weten niet hoe en waar er projecten komen”, zegt Jan Matthijsen, onderzoeker voor PBL. “Zij maken zich zorgen, terecht." Energienetbedrijven, die uiteindelijk de kabels moeten leggen om de stroom te kunnen vervoeren, weten niet op welke locaties zij aan de slag moeten. De belofte van zonnestroomsystemen zonder een plaats aan te wijzen blijft dan ook niet zonder gevolgen.

Aan de hand van de analyse voor de Monitor doet het PBL aanbevelingen om het vervolgproces van de RES’en te bevorderen. Bij het opstellen van de RES 1.0 kunnen deze aanbevelingen verwerkt worden. Het 62-pagina’s tellende rapport is gratis in te zien via de website van Planbureau voor de Leefomgeving.