Nederlanders kopen zonnepanelen van vakantiegeld

16.05.2023 Anne Agterbos

Nederlanders kopen zonnepanelen van vakantiegeld

Deze maand ontvangen de meeste Nederlanders hun vakantiegeld. Vergelijkingswebsite Slimster onderzocht waar Nederlanders hun vakantiegeld aan uitgeven. Het onderzoek laat zien dat vakantiegeld steeds minder wordt gebruikt om de zon op te zoeken, maar steeds meer voor het verduurzamen van de woning. Slecht 30 procent van het vakantiegeld wordt daadwerkelijk besteedt aan een vakantie.

Gemiddeld besteedt men 6,4 procent van het vakantiegeld aan de verduurzaming van de woning. Maar er bestaat nog wel verschil tussen leeftijdscategorieën. Vooral twintigers en dertigers besteden relatief vaak hun vakantiegeld aan de verduurzaming van de woning.

14 procent van de mannen en vrouwen tussen de 18 en 30 jaar besteedt zijn of haar vakantiegeld aan het verduurzamen van de woning. In de leeftijdscategorieën 60 tot 69 jaar daalt dit percentage tot 3,7 procent.

Ook per regio en gender wordt het vakantiegeld anders besteed. Zo besteden bijvoorbeeld 10 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen hun geld aan de verduurzaming van de woning. In Drenthe besteden de meeste mensen (20,8 procent) hun vakantiegeld aan het verduurzamen van de woning. Flevoland is de hekkensluiter op dit gebied, hier besteedt slecht 5,8 procent van de respondenten hun vakantiegeld aan verduurzaming.

Het panelonderzoek bestond uit een enquête onder tweeduizend Nederlanders en werd uitgevoerd door veldwerkbureau Panel Inzicht. Wat verder opvalt in het onderzoek is dat Nederlands steeds meer gaan sparen, volgens Slimster is dit een gevolg van de onzekere financiële tijden.