Nederlands elektriciteitsnet is volgens onderzoek zeer slecht voorbereid op energietransitie

24.10.2024 Gijs de Koning

Nederlands elektriciteitsnet is volgens onderzoek zeer slecht voorbereid op energietransitie
©TenneT

Uit onderzoek van denktank GLOBSEC is gebleken dat Nederland van alle Europese landen, op Estland na, het slechts is voorbereid op de energietransitie wat betreft het elektriciteitsnet.

GLOBSEC schrijft: “Het blijkt dat belangrijke Europese economieën zoals Nederland, Polen en Roemenië ernstig achterlopen in de netwerkvoorbereiding voor de groene energietransitie. Ondanks ambitieuze doelen op het gebied van hernieuwbare energie, lopen deze landen aanzienlijke risico's, waaronder stijgende energiekosten, vertragingen in de decarbonisatie en een verhoogde kwetsbaarheid voor stroomstoringen.”

Voor het onderzoek heeft GLOBSEC 35 indicatoren gebruikt die de voorbereidheid van het elektriciteitsnet voor de energietransitie moeten aangeven. Voorbeelden van indicatoren die gebruikt worden in het onderzoek zijn de hoeveelheid gas die gebruikt wordt voor de energieproductie, de onbalans, en het vermogen om accuraat de belasting van het net in te schatten. Verder is het onderzoek gebaseerd op het toevoegen van 500 gigawatt aan zonne-energie en 250 gigawatt aan windenergie in Europa de aankomende 8 jaar.

GLOBSEC stelt dat Nederland het laagste vermogen heeft om de toekomstige netbelasting op de day-ahead markt goed te voorspellen. Dit is zelfs significant lager dan het op een na laagste land in deze ranglijst (Estland). Denemarken is volgens het onderzoek dertien keer beter in het accuraat voorspellen van de belasting dan Nederland.

Nederland heeft volgens het onderzoek veel te maken met negatieve energieprijzen, netcongestie en gaat gebukt onder de snelle groei aan hernieuwbare energietechnieken in de afgelopen jaren en de verwachte groei tot 2030.

Wel ziet GLOBSEC dat Nederland al een relatief hoge integratie heeft van duurzame energiebronnen en een groot percentage aan slimme meters.