Noodzaak energieopslag neemt toe, kies daarom nu alvast voor een hybride omvormer

08.09.2022 | Column Paul Schellekens

Noodzaak energieopslag neemt toe, kies daarom nu alvast voor een hybride omvormer

Volgens onderzoek van Zonneplan verwacht zo’n twee op de drie Nederlanders in de toekomst een thuisbatterij aan te schaffen, waarvan een op de drie ondervraagden met zonnepanelen verwacht dit binnen vijf jaar te doen. Om deze groeiende interesse te ondersteunen, en thuisbatterijen zo toegankelijk mogelijk te maken, moeten we vooruitdenken. En dat begint al bij het aanbieden van de juiste omvormer bij een PV-systeem.

Bij Accuselect zien we dat de Nederlandse interesse naar thuisbatterijen flink toeneemt, en de keuze om daadwerkelijk een thuisbatterij in huis te nemen vaak alleen een financiële afweging is. Een volledig thuisbatterijsysteem met retrofit omvormer en installatie kan veel geld kosten, en ondanks dat een slim aangestuurde thuisbatterij al een zeer positieve terugverdientijd belooft, vinden veel mensen het geheel nog té duur.

Een subsidie of btw-teruggaaf zou al een stap zijn in de goede richting. We kunnen hiervoor wachten op politieke beslissingen, maar we kunnen er zelf ook al wat aan doen. Als je namelijk in het ontwerp van het PV-systeem al rekening houdt met de komst van een thuisbatterij, kun je de consument soms wel 1.000 euro helpen besparen.

Win-winsituatie
Door een hybride omvormer bij de PV-installatie te installeren kan een thuisbatterij gemakkelijk later worden toegevoegd, zonder dat daar nog een extra retrofit omvormer – van gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 euro – voor nodig is. Waar hybride omvormers iets duurder zijn in de initiële investering van de zonnepanelen, besparen ze een stuk meer in de toekomst.

Niet alleen interessant voor de consument, maar ook voor de installateur. Wanneer het installeren van een thuisbatterijsysteem makkelijker wordt gemaakt doordat deze direct aan een hybride omvormer gekoppeld kan worden, scheelt dit tijdsdruk en verhoog je het aantal klussen die je in een dag kunt uitvoeren.

Alles begint bij de juiste informatie
Bij Accuselect zijn we met een hoop mensen bezig met het samenstellen van de juiste thuisbatterijconfiguratie voor hun situatie. Een aantal van hen vraagt een advies bij ons aan, terwijl zij parallel daaraan een PV-systeem laten installeren. Een ideale situatie waarbij we kunnen adviseren om direct een hybride omvormer te plaatsen, wat het verdere traject zowel gemakkelijker als goedkoper maakt.

Uiteraard zijn er ook keerzijdes. Ondanks dat we allemaal wensen zo snel mogelijk de stap te kunnen maken naar energieopslag zal dit voor veel consumenten nog een aantal jaren duren. Het nadeel is dat een hybride omvormer van Merk A, ook alleen met batterijen van Merk A werkt, waarbij je een retrofit omvormer in principe bij elk andere merk omvormer kunt aansluiten. Je moet als consument dus vooraf al bepalen met welke thuisbatterij je later verder wilt.

Een lastig proces waarvan wij geloven dat dit voor de consument een stuk makkelijker gemaakt kan worden. En als deze tussenperiode een aantal jaren duurt kan het zo zijn dat de omvormer al verouderd is en niet meer werkt met alle nieuwste batterijen.

Het is dus niet in iedere situatie een ‘must’ om een hybride omvormer te plaatsen, maar wél dat alle installatiebedrijven hun klanten informeren over thuisbatterijen, de verschillende soorten omvormers en welke impact welke keuze heeft. Zo krijgen we het juiste PV-systeem op de juiste plaats op het juiste moment klaar voor de noodzakelijke opkomst van energieopslag.

Als je het mij vraagt is het vandaag de dag geen vraag meer of thuisbatterijen wel een rol gaan spelen in de energietransitie. We kunnen niet meer om de netcongestie heen, en om dit probleem op te lossen moeten we het net belasten en ontlasten wanneer dit nodig is. Het is meer een kwestie van de juiste voorbereiding om de overgang naar residentiële energieopslag soepel te laten verlopen, en daar helpen wij uiteraard graag bij.

Paul SchellekensAccuselecthybride omvormerenergieopslagthuisbatterijPV-systeemenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Sungrow EV-Solutions (English)

Logo SUNGROW
1 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 juni 2023
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Sungrow Expert Training: Commercial portfolio - optimise your projects (English)

Logo SUNGROW
7 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Event: Feestelijke opening nieuwe vestiging van groothandel SolarToday in Beernem

Logo SolarToday
8 juni 2023
14:00
Nijverheidstraat 7A, Beernem

SolarToday

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu