NVDE: ‘verlaging energiebelasting vermindert rentabiliteit van thuispanelen’

19.10.2021 | Nieuws Jan de Wit

NVDE: ‘verlaging energiebelasting vermindert rentabiliteit van thuispanelen’

Het kabinet kondigde onlangs een aantal maatregelen aan om huishoudens en bedrijven tijdelijk te compenseren voor de hoge aardgasprijs. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) noemt het “een verstandig pakket”, maar wijst op de gevolgen voor de rentabiliteit van zonnepanelen thuis en postcoderoos-projecten.

De belastingteruggaaf wordt verhoogd, er komen aanvullende subsidies voor isolatie, de energiebelastingen worden tijdelijk gewijzigd en kwetsbare huishoudens worden ondersteund. De hoge gasprijs stimuleert huishoudens en bedrijven om het aardgasverbruik te verminderen.

Volgens de NVDE behoudt het pakket die nuttige prikkel en stimuleert het om over te stappen op duurzamere elektriciteit. “Dat is een stap in de goede richting voor de energietransitie”, zo meldt de vereniging.

Met de verhoging van de belastingteruggaaf worden “de ergste effecten van de hoge gasprijs op de energierekening” gecompenseerd. Tegelijk vermindert dit de rentabiliteit van zonnepanelen thuis en bemoeilijkt de maatregel postcoderoos-projecten. De NVDE noemt dit een “aandachtspunt”.

De 150 miljoen euro voor aanvullende subsidies voor isolatie vindt de NVDE “verstandig”, omdat hiermee “subsidiëren we de oplossing, namelijk het verminderen van het gebruik van aardgas”. Om gericht buurten met veel energiearmoede te ondersteunen is er ten slotte ook 150 miljoen euro gereserveerd.

Aanpassingen in de energiebelastingen
Voor het jaar 2022 past het kabinet de energiebelastingen op twee punten aan, om “op korte termijn een lastenverlichting te realiseren”, schrijft Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, in een brief aan de Tweede Kamer.

De belastingvermindering wordt ten eerste met 230 euro verhoogd, een vaste korting op het belastingdeel van de energierekening die voor iedereen geldt. Ten tweede wordt het tarief op de eerste schijf elektriciteit in de energiebelasting met 8,389 eurocent verlaagd. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik betekent dit een verlaging van om en nabij de 200 euro. Inclusief de eerste aanpassing betekent dit pakket ongeveer een tegemoetkoming van 430 euro.

nvdegasprijzenelektriciteitsprijzenduurzame energieenergiearmoedezonnepanelenpostcoderoos-projectenenergiebelastingDilan Yesilgozministerie van Economische Zaken en Klimaat

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower X

Logo SMA
25 mei 2022
16:00
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
31 mei 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Introductie SolarEdge Home Inline Meter & Netwerk

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 juni 2022
11:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De basis voor energieopslag

Logo Libra Energy
2 juni 2022
09:00 uur

Libra Energy

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu