Ondergrondse groene waterstofopslag, in Zweden gebeurt het al

20.06.2022 Jan de Wit

Ondergrondse groene waterstofopslag, in Zweden gebeurt het al
©Vattenfall

SSAB, LKAB en Vattenfall hebben de HYBRIT-testfaciliteit voor de opslag van fossielvrije waterstof geopend in Luleå, Zweden. De opslagfaciliteit in de rotsgrot is ’s werelds eerste in zijn soort. De testperiode duurt tot en met 2024.

SSAB, LKAB en Vattenfall zijn ervan overtuigd dat waterstofopslag een belangrijke rol zal spelen in de totale waardeketen van bijvoorbeeld een fossielvrije ijzer- en staalproductie. Daarbij wijzen de partijen op de mogelijkheden om het elektriciteitsnet te helpen balanceren met waterstofopslag.

"We willen HYBRIT zo ontwikkelen dat het aansluit bij het elektriciteitssysteem van de toekomst, met meer weersafhankelijke elektriciteitsproductie", aldus Andreas Regnell, voorzitter van de Raad van Bestuur van HYBRIT Development AB en vicepresident en hoofd strategische ontwikkeling van Vattenfall.

“De opslagfaciliteit is uniek. Opnieuw nemen we via het HYBRIT-initiatief het voortouw in de fossielvrije transitie. HYBRIT is van groot belang om de klimaatuitdaging aan te gaan en binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken.”

Potentie van 100 gigawattuur
De groene waterstof zal worden opgeslagen in een rotsgrot in Svartöberget, ongeveer 30 meter onder de grond en 100 meter vanaf de ingang. De technologie wordt al zo’n twintig jaar toegepast in Zweden voor de opslag van aardgas.

De proefinstallatie heeft een grootte van zo’n 100 kubieke meter en kan worden opgeschaald naar 100.000 tot 120.000 kubieke meter. In dat geval kan er tot 100 gigawattuur in waterstofgas omgezette elektriciteit worden opgeslagen.

"Zweden creëert nieuwe banen door voorop te lopen in de transitie tegen klimaatverandering en HYBRIT is een goed voorbeeld van hoe je dat kunt doen met groene technologie en innovatie", zegt Khashayar Farmanbar, de Zweedse minister van Energie en Digitale Ontwikkeling.

“Als we het energiesysteem van de toekomst bouwen, moeten we de mogelijkheden om energie op te slaan benutten en ervoor zorgen dat grote energiegebruikers flexibel kunnen zijn in hun verbruik.”