Onderzoek van Tennet laat zien dat er 9,1 gigawatt ‘buiten de spits’ beschikbaar is
07.04.2025 Sjoerd Rispens

Uit analyses van netbeheerder Tennet blijkt dat er 9,1 gigawatt aan vermogen beschikbaar is. Dankzij het nieuwe tijdsduurgebonden (TDTR) contract zou Tennet ruim 40 procent van de huidige nationale piekvraag naar elektriciteit beschikbaar kunnen stellen aan geïnteresseerde partijen op de wachtlijst.
De 9,1 gigawatt aan ruimte die Tennet heeft gevonden bestaat uit 4 gigawatt ruimte op het 380.000 en 220.000 volt hoogspanningsnet en 5,1 gigawatt op het 150.000 en 110.000 volt hoogspanningsnet. De gevonden ruimte op de 150.000 en 110.000 volt hoogspanningsnetten zijn per provincie of regio onderverdeeld.
Tijdsduurgebonden transportrechten (TDTR) geven partijen die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT recht op transport gedurende een vastgesteld aantal uren per jaar, minimaal 85 procent van de tijd. Dat kan zowel om afname en invoeding van elektriciteit gaan.
Tijdens de overige 15 procent van de tijd kan TenneT, bijvoorbeeld bij verwachte piekmomenten, een (gedeeltelijke) beperking in de afname of invoeding van elektriciteit opleggen. Deze beperkingen deelt TenneT minimaal een dag van tevoren met de klant.
Hoeveel van de beschikbare 9,1 GW aan capaciteit exact toegekend kan worden, hangt af van de te leggen ‘capaciteitspuzzel’ van alle aanvragen en het beschikbare vermogen per locatie. Van de beschikbare 9 gigawatt is inmiddels 2,3 gigawatt toegekend. De rest van de capaciteit verdeelt TenneT, rekening houdend met maatschappelijk prioriteren, op basis van het ‘first come, first served-principe’. De hoeveelheid aangevraagd TDTR-vermogen is echter wel aanzienlijk hoger dan de huidige piekvraag naar elektriciteit in Nederland. Deze piekvraag bedraagt ongeveer 19 gigawatt en stijgt naar verwachting tot ongeveer 27 gigawatt in 2030.