Onderzoeksbureau Aurora verwacht 1,1 tot 1,9 miljard subsidie voor zonnepanelen

08.02.2022 Nina Groot

Onderzoeksbureau Aurora verwacht 1,1 tot 1,9 miljard subsidie voor zonnepanelen

Namens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), heeft onderzoeksbureau Aurora Energy Research in haar onderzoek aangegeven welk subsidiebudget voor de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) vereist is om duurzaam warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie in 2022 een fatsoenlijke kans te bieden. Voor zonnepanelen wordt verwacht dat er een subsidie van 1,1 tot 1,9 miljard euro beschikbaar komt uit de SDE++.

De NVDE had om onderzoek gevraagd omdat er in 2021 veel meer SDE++ werden aangevraagd dan er beschikbaar zijn. Er werd een budget van 5 miljard euro opzij gezet, terwijl een subsidie van 12 miljard euro werd aangevraagd.

In de voorgaande twee jaar zijn in het SDE-systeem bijna alle bronnen van duurzame warmte, elektriciteit en gas afgevallen. Hierdoor gaan er veel mogelijkheden voor CO2-reductie verloren, en dit terwijl we deze hard nodig hebben om aan onze klimaatdoelen te voldoen.

Onderzoeksbureau Aurora uit de verwachting voor de SDE++-ronde, die in juni dit jaar open zal gaan. In het middelste-scenario verwacht Aurora een minimaal SDE++-budget nodig te hebben van 12 miljard euro voor praktisch alle technieken. Hoe kleiner het budget, hoe minder technieken beschikbaar zullen zijn.

De grootste bron van onzekerheid blijft volgens Aurora CO2-afvang en -opslag (CCS). Volgens Aurora zal zonnestroom een stuk minder subsidiebudget opeisen dan CCS. Dit komt doordat de ontwikkeling van 3 tot 6 gigawattpiek en 4 gigawattpiek in het centrale scenario lijkt te vertragen.