Ontwikkeld PV-systeem voor boven snelweg matig interessant

28.05.2021 Joyce Beuken

Ontwikkeld PV-systeem voor boven snelweg matig interessant

Het Duitse Fraunhofer-instituut voor zonne-energiesystemen ISE en het Oostenrijkse Instituut voor Technologie hebben een PV-systeemoplossing voor autosnelwegen ontwikkeld.

Het demonstratiemodel bestaat uit een PV-systeem met een dakoppervlak van 10 bij 17 meter dat moet worden geïnstalleerd op een stalen structuur op ongeveer 5,5 meter boven de weg. De bouw van het proefproject zal naar verwachting komend najaar beginnen en de werking ervan zal vervolgens gedurende ongeveer een jaar worden bestudeerd. Op basis van de opgedane ervaring kunnen nog meer proeftoepassingen worden uitgevoerd.

Risico's
Het project maakt deel uit van een gezamenlijk wegenbouwonderzoek dat door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt uitgevoerd. "Met het onderzoeksproject willen we het potentieel van de snelwegen voor de opwekking van hernieuwbare energie ontwikkelen", stelt Steffen Bilger, Duits staatssecretaris bij het Bondsministerie van Verkeer. Hij benadrukt dat de overkapping van een snelweg een bijzondere technische uitdaging is vanwege het snel rijdende verkeer eronder. "Maar de visie om een gebied dat al is afgesloten te gebruiken voor de opwekking van de energie die nodig is voor elektrische voertuigen, moet worden nagestreefd", meent Bilger.

Het Duitse Bondsministerie van Verkeer wees erop dat het bouwen van PV-systemen boven wegen aanzienlijk duurder is dan PV op daken of zonnecentrales op de grond. Bij een ongeval op de weg eronder moet de draagconstructie worden beschermd tegen een mogelijke botsing met een voertuig, zodat deze niet instort. Daarnaast zouden dergelijke draagconstructies vanaf een lengte van 80 meter moeten worden geclassificeerd als vergelijkbaar met tunnels en zou de constructie aan nog hogere veiligheidseisen moeten voldoen.

Beperkte toepassing
Hoewel de modulaire constructie van het demonstratiemodel enkele kostenvoordelen heeft, valt een grootschalig gebruik van zonnedaken boven snelwegen op middellange termijn niet te verwachten, stelt het ministerie. Er is nog een groot potentieel voor gebieden waarop duurzame energie goedkoper kan worden opgewekt. Maar voor speciale, plaatselijk beperkte toepassingsgebieden zien de deskundigen wel toepassingsmogelijkheden voor een zonnedak boven snelwegen.