Prijsplafond definitief vanaf 1 januari, nog altijd geen blokoplossingen

09.12.2022 Jan de Wit

Prijsplafond definitief vanaf 1 januari, nog altijd geen blokoplossingen

Het prijsplafond wordt definitief van kracht op 1 januari, dat meldt de NOS. Het kabinet heeft de uitgewerkte afspraken met de energiebedrijven naar de Tweede Kamer gestuurd, maar voor mensen met blokverwarming of blokelektriciteit is er nog geen oplossing. Volgens de NOS wordt er "met spoed" aan een aparte regeling gewerkt.

De prijs- en verbruiksplafonds zijn zoals het kabinet eerder heeft aangekondigd: 1,45 euro per kubieke meter gas tot een jaarverbruik van 1.200 kubieke meter en 0,40 euro per kilowattuur stroom tot maximaal 2.900 kilowattuur. Voor huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten is het 47,38 euro per gigajoule tot maximaal 37 gigajoule.

Lees ook: Kabinet verhoogt stroomplafond aanzienlijk

Om overwinsten bij energiebedrijven te voorkomen, wordt vooraf de maximale winstmarge per energiebedrijf vastgesteld. Voor energiebedrijven die gaan leveren voor een lagere prijs dan ze er zelf voor betaald hebben is er subsidie.

Lees ook: Minister Jetten: ‘Eerst salderen, daarna prijsplafond’

De Europese Commissie heeft nog geen groen licht gegeven voor deze vormen van staatssteun, maar volgens de NOS heeft het kabinet "goede hoop" dat de goedkeuring er uiterlijk 15 december zal zijn.