Prinsjesdag: miljarden extra voor SDE++-pot

21.09.2021 Simone Tresoor

Prinsjesdag: miljarden extra voor SDE++-pot

Op deze derde dinsdag van de maand zijn traditiegetrouw de plannen die het kabinet voor ons land heeft onthuld. Zoals eerder al uitlekte, er komt een miljardenimpuls voor het klimaat. Ondanks zijn demissionaire status gaat het kabinet ruim 6,8 miljard euro uittrekken voor de strijd tegen klimaatverandering. Dit alles zou zonder lastenverzwaringen voor de burger moeten gaan zodat zij in staat zijn hun bijdrage te leveren aan het verduurzamen van het land.

Daarom worden bestaande subsidieregelingen uitgebreid zodat consumenten een tegemoetkoming van 1.000 tot 2.100 euro kunnen krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp, werkt het kabinet maatregelen uit gericht op extra stimulering van (betaalbare) elektrische auto’s en helpt het kabinet (MKB-)bedrijven bij verduurzaming door de aanschaf van elektrische bestelbussen te subsidiëren.

Hiervoor kunnen meer mensen de komende jaren met subsidie een elektrische auto kopen of leasen. De komende drie jaar is hier een extra bedrag van 90 miljoen euro voor vrijgemaakt. Daarnaast verhoogt het kabinet het budget van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++). De subsidieregeling voor duurzame energie en andere technologieën die de CO2-uitstoot in Nederland verlagen krijgt 3 miljard euro erbij.

1,3 miljard voor energie-infrastructuur
De overheid wil dat bedrijven de noodzakelijke verduurzamingsslag hier in Nederland kunnen maken. Infrastructuur voor schone energie is hiervoor essentieel. Daarom reserveert het kabinet 1,3 miljard euro voor energie-infrastructuurprojecten die belangrijk zijn voor de klimaat- en energietransitie. Dit bestaat uit subsidie voor een warmtetransportnet in Zuid-Holland, en 750 miljoen euro voor het ombouwen van delen van het bestaande gasnet tot een landelijke ‘Waterstof backbone’ die de Nederlandse industrieclusters verbindt.

Een toekomstig Nationaal Isolatieprogramma, de SDE++, de toekomstige energie-infrastructuur, de industrie en innovatieve maatregelen kunnen dus allemaal extra financiële middelen verwachten. Ook investeert het kabinet 300 miljoen euro extra in innovatieve technologie en strategische autonomie van onze ondernemers.

Om een wereldwijd concurrerende economie te blijven houden stelt het kabinet 300 miljoen euro als startbedrag beschikbaar voor deelname van Nederland aan twee zogenoemde IPCEI’s, Important Project of Common European Interest op het gebied van micro-elektronica en cloudinfrastructuur.

Dit zijn grootschalige Europese samenwerkingen van bedrijven en kennisinstellingen rondom een innovatieve technologie, een productieketen of infrastructuur die wordt gezien als strategisch belangrijk voor de EU. Tegelijk moesten er ook extra financiële middelen voor het klimaat vrijgemaakt worden om aan het Urgendavonnis te voldoen.