Produceren panelen stroom tijdens een stroomstoring?

21.09.2022 Joyce Beuken

Produceren panelen stroom tijdens een stroomstoring?

Het komt in Nederland niet vaak voor, maar gevoelsmatig wel altijd op het moment dat het het slechtst uitkomt: een stroomstoring. Wie een dak vol panelen heeft zou daar geen last van moeten hebben, maar wat blijkt, ook met een eigen stroomvoorziening zal de wifi en televisie uitvallen bij een stroomstoring. Hoe kan dit, en is dit te verhelpen?

Panelen vangen tijdens een stroomstoring nog wel zonlicht op. Dit kan ook verwerkt worden tot stroom, maar de omvormer stuurt de stroom niet het net op. De reden hiervoor is logisch. Bij een stroomstoring moet een monteur het probleem opsporen en repareren. Als zonnepanelen tegelijkertijd stroom naar het net blijven sturen, kan de monteur hierdoor onder spanning komen te staan. Daar gaat de reparatie niet vlotter op. Bij de uitval van spanning schakelt de omvormer dan ook automatisch uit.

Ombouw
Is er anno 2022 geen oplossing aan te wijzen voor dit probleem? Zeker wel. Na een simpele ombouw van het systeem kan een PV-installatie worden omgetoverd tot een noodstroomvoorziening. 

Wie een thuisbatterij heeft staan, kan de stroom in de woning houden met een EPS-functie. Deze detecteert stroomuitval en kan vervolgens de omvormer zodanig omschakelen dat deze niet meer direct met het stroomnet verbonden is, maar alleen met de batterij en specifiek gekozen verbruikers in huis, stelt AccuSelect, leverancier van thuisbatterijen.

Buffer
Het korte antwoord is dus nee, wie tijdens een stroomstoring panelen op het dak heeft, is niet de lachende derde. Iemand die de ambitie heeft om dat te worden, moet ervoor zorgen dat het interne netwerk van stroom kan worden afgeschakeld van het openbare stroomnet. Daarnaast moet er een buffer klaar staan, ofwel een batterij.

Het Nederlandse stroomnetwerk is overigens een van de meest betrouwbare ter wereld. In 2020 hadden huishoudens en zakelijke gebruikers gemiddeld 21 minuten geen stroom en 62 seconden geen gas, als gevolg van storingen. Dit is uit te drukken in een betrouwbaarheid van ruim 99,99 procent.

In een groot aantal Afrikaanse landen valt de stroom met regelmaat uit. Om die reden wordt er op het continent veel gewerkt en geëxperimenteerd met batterijopslag, om de bevolking minder afhankelijk te maken van het landelijk net en te beschermen tegen plotselinge uitval.