Productie en beheer in één zonne-energiesysteem

17.06.2022 | Innovatie Simone Tresoor

Productie en beheer in één zonne-energiesysteem

Wat willen we bij gebruik van zonnestroom? Gemak. En wanneer willen we dat? Nu. Het had zo op een spandoek kunnen staan. Particulieren en bedrijven weten het inmiddels natuurlijk wel: de stijgende energieprijzen wegen steeds zwaarder door in de productiekosten en de huishoudportemonnee. Slimme energiesystemen kunnen daarbij verlichting geven.

Investeren in een zonnestroominstallatie biedt de mogelijkheid de energiekosten beter onder controle te houden, maar ook om autonoom te zijn. Het Nederlandse net staat bekend om zijn stabiliteit en kent weinig storingen, maar meer en meer lopen we tegen de maximale capaciteit aan.

‘Ons stabiele netwerk zal meer te maken krijgen met storingen’
Het gebeurt al met regelmaat dat bij de productie van veel zonnestroom omvormers worden afgeschakeld en dat zal de komende tijd alleen maar vaker voorkomen. Solar365 sprak met An Geysenbergh, application engineer en trainer, en Frenk Eillebrecht, managing director West-Europa en West-Afrika bij SMA Benelux.

Eillebrecht: “Vergis je niet, in afzienbare tijd gaat er door de steeds grotere opwek van groene energie een kantelpunt komen. Ons stabiele netwerk zal steeds zwaarder onder druk komen te staan en zal meer te maken krijgen met storingen. Als je dan een installatie hebt die onafhankelijk kan doordraaien ben je enorm in het voordeel. Tijd om na te denken over een goed en gebruiksvriendelijk energiesysteem waar je geen omkijken naar hebt en dat je, als de tijd daar rijp voor is, makkelijk modulair kunt uitbreiden met (meer) opslag of e-mobility."

Productie en beheer gecombineerd
SMA ontwikkelde hiervoor hun Smart Energy System Home. Een alles-in-een-pakket vooral geschikt voor huiseigenaren. Innovatieve technologie voor nu en morgen. Want met de onvoorspelbaarheid van de wereld van vandaag én de energietransitie in het achterhoofd kun je maar beter zelf je energie opwekken, opslaan en gebruiken en daar helpt dit systeem bij.

Het SMA Energy System Home combineert productie en beheer en is zeer gebruiksvriendelijk. Veel huiseigenaren beginnen zich steeds beter te informeren. De bewustwording die eerder nog gevormd moest worden is al een heel eind op weg. De installateur en vaak ook de eindklant realiseren zich meer en meer dat, als er een nieuwe installatie wordt geplaatst, een hybride omvormer wel heel erg handig is. Het geeft controle over energiebeheer in huis en men kan intelligent gaan laden. Het is een pasklare oplossing die, zeker als de salderingsregeling straks eindigt, wel heel erg veel gemak geeft.

Het systeem houdt rekening met weersvoorspellingen
Geysenbergh: “Onze Sunny Tripower Smart Energy is een drie-fasige hybride-omvormer. Je kunt er zonnepanelen en batterijen aan verbinden. Het mooie is dat je extra zonne-energie kunt binnenhalen en dat enerzijds kan omzetten naar de batterij en anderzijds naar het huis en het net. Waar bij andere zonne-systemen de opbrengst gelimiteerd kan worden op hele zonnige momenten, zul je dat met dit systeem veel minder hebben.”

Het systeem houdt rekening met de weersvoorspellingen en zorgt er bij zeer zonnige momenten voor dat de batterij voldoende capaciteit heeft om te gaan bijladen. Een ander voordeel is dat de laadstromen naar de batterij toe enorm groot zijn.

Geysenberg: “Veel bestaande systemen hebben een beperkte laadstroom, maar bij SMA kan vanuit de omvormer 30 ampère worden doorgelaten. Als je een bewolkte dag hebt waarbij er gedurende een korte periode ineens veel zon is, dan is het natuurlijk zonde als je dit niet in je batterij kunt laden omdat je maar een beperkte vermogen hebt en noodgedwongen aan het net moet leveren.”

Omvormer met back-up-functie
Een ander groot voordeel ten opzichte van andere systemen is, dat in de omvormer ook een back-up-functie is ingebouwd. Dat is handig op het moment dat het net uitvalt. Je kunt daar een aantal groepen aan koppelen, zoals bijvoorbeeld de diepvriezer of verlichting. Maar ook bij overcapaciteit op het net, op zeer zonnige dagen waarbij normaal de omvormers uitschakelen, blijft dit systeem zijn stroom leveren aan de batterij.  

Een laatste, niet verwaarloosbaar, voordeel is dat het systeem modulair is, zodat het kan worden aangepast aan veranderende situaties en dat het compatibel is met veel anderen merken slimme apparaten. 

Installateurs die via SMA de trainingen voor de Sunny Tripower Smart Energy hebben gevolgd, geven als feedback dat de installatie zich heel gemakkelijk laat installeren en dat de SMA 360 graden-app voor monitoring en beheer zeer gebruikersvriendelijk is. Als een installateur nog niet zo bekend is met het merk is dat geen enkel probleem. Hij wordt volledig begeleid. Sunny Design is een softwarepakket dat hem helpt met het berekenen van de installatie. Voor wat betreft het installeren kan hij kiezen een training te volgen of de video’s hierover te bekijken. Mocht er iets niet helemaal goed werken dan kan hij een vraag creëren op het Online Service Center of contact opnemen met de SMA-servicelijn.

SMAslimme energiesystemenenergiesysteemhybride omvormerSMA Energy System HomeSunny Tripower Smart Energy

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Esdec Basis Installatietraining ClickFit EVO

Logo Esdec
6 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: SAJ Roadshow - editie Roosendaal

Logo SolarToday
7 juli 2022
15.00 - 17.00 uur
SolarToday kenniscentrum Roosendaal

SolarToday

Lees verder

Webinar: Esdec ClickFit EVO montagesystemen

Logo Esdec
12 juli 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
12 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu