PV-modules gaan langer mee in Scandinavische klimaten

08.06.2021 Nicolien van Loon

PV-modules gaan langer mee in Scandinavische klimaten

Kristallijn silicium PV-modules die in Scandinavische klimaten worden gebruikt, gaan langer mee dan panelen die in andere breedtegraden en klimaten worden gebruikt, volgens een recent onderzoek uitgevoerd door het Institute for Energy Technology van de Universiteit van Oslo.

Het model omvat het gecombineerde effect van temperatuur, vochtigheid en ultraviolette straling. Door deze metingen ontdekten de academici dat de zonnemodules in het bereik van 0,1-0,19 procent per jaar degradeerden, ten opzichte van een globale degradatiesnelheid van 0,5-0,6 procent per jaar. "Als we kunnen vaststellen dat de degradatiesnelheden in Scandinavië lager zijn dan doorgaans wordt aangenomen, zal dit invloed hebben op de kosten tijdens de gehele levensduur en hoeveel de implementatie van PV in de noordelijke en vergelijkbare klimaten zal versnellen", concluderen de wetenschappers.

Onderzoeksvoorwaarden
De Noorse wetenschappers analyseerden de prestaties van een commercieel PV-systeem van 370 kW op basis van polykristallijne modules met een temperatuurcoëfficiënt van -0,43 procent, gemonteerd met een kanteling van ongeveer 10 graden en gelegen in het oosten van Noorwegen. Opwekkings- en milieugegevens werden gemeten met tussenpozen van vijf minuten over een periode van vijf jaar tussen januari 2015 en december 2019. Het PV-systeem was in september 2014 commercieel in gebruik genomen. 

De degradatiesnelheid van de modules werd berekend door hun prestaties te vergelijken met die van dezelfde periode een jaar eerder. In 2018 ontbraken echter meetgegevens voor een periode van vijf maanden, waardoor de gegevens van zowel 2017 als 2019 minder bruikbaar waren. "Omdat men de systeemprestaties in dezelfde tijd van het jaar vergelijkt, is de methode bestand tegen seizoensinvloeden veroorzaakt door de invalshoek (AOI) en spectrumverliezen, evenals verliezen door vervuiling", legden ze uit in een artikel van pv magazine. "De maatstaf voor systeemprestaties is gebaseerd op de power performance index, gedefinieerd als het gemeten vermogen gedeeld door het verwachte vermogen."