PvdD: "geen 680 miljoen uit SDE-kas"

10.11.2020 Joyce Beuken

PvdD: "geen 680 miljoen uit SDE-kas"

De SDE-regeling is deze week in Den Haag het onderwerp van gesprek. Zo wil de Partij voor de Dieren dat de 680 miljoen die volgend jaar uit de kas van SDE++ gehaald zou worden niet wordt besteed aan iets anders dan de energietransitie. Daarnaast heeft D66 een motie ingediend om te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren. Deze week wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de besteding van het geld.

Hoewel de greep uit de SDE-pot volgens minister Wiebes eenmalig is, heeft de Partij voor de Dieren een amendement ingediend om ongedaan te maken dat er 680 miljoen euro, die oorspronkelijk bestemd was voor SDE++, in wordt gezet voor de financiering van ‘de rijksbrede problematiek’.  Dus voor andere doeleinden die niet met het klimaat te maken hebben.

Terug in kas

Wiebes wil de besteding eenmalig toelaten als een noodoplossing, maar de Partij voor de Dieren is hier dus fel op tegen. Wiebes benadrukt daarop dat het hier om een eenmalige besteding gaat, omdat er anders te weinig overblijft in de kas. De Partij voor de Dieren ziet de uitgave, die gepland staat voor mei van volgend jaar, desondanks liever ongedaan. Het amendement moet er dan ook voor zorgen dat de ‘voorgestelde onttrekking van 680 miljoen uit de SDE+ naar de algemene middelen wordt teruggedraaid en deze naar de SDE++ wordt geschoven/verschoven’.

Stikstofproblematiek

Wiebes stelde tijdens de plenaire vergadering van 5 november het volgende: “Voor de stikstofproblematiek en vanuit de bredere verantwoordelijkheid voor het hele kabinetsbeleid en de financiering van het stikstofbeleid hebben we dit toen moeten doen. Daar sta ik voor, maar puur geredeneerd vanuit de eigen portefeuille vond ik het geen feest.” Minister Hoekstra van Financiën vond het overhevelen van de SDE+-middelen eind september gerechtvaardigd vanwege de coronacrisis.