Re-PV in Nederland
13.05.2024 Gijs de Koning
Terra Solis Solutions haalt een recyclebaar paneel van Taiwanees zonnepanelenfabrikant URECO naar Nederland. URECO fabriceert panelen die vergelijkbaar zijn met de zonnepanelen die al op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn. Er is echter iets wat deze panelen speciaal maakt: ze zijn eenvoudig recyclebaar.
In Nederland liggen er al op zo’n 2,6 miljoen huizen zonnepanelen. Een gemiddeld zonnepaneel heeft zo’n 20 tot 25 jaar garantie en kunnen naar verwachting wel 40 jaar mee gaan. Echter, zonnepanelpanelen degraderen per jaar met 0,5 tot 2 procent aan opbrengst, kunnen uiteindelijk stuk gaan en zullen hierdoor op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Dan is het de vraag wat men aan moet met de oude zonnepanelen.
Voor de recycling van zonnepanelen moeten de lagen worden gescheiden. Een zonnepaneel bestaat namelijk uit, onder andere, een glasplaat en lagen van silicium. Er is hierbij echter een probleem. Zonnepanelen werden en worden vaak niet geproduceerd met recycling in gedachten. De lagen worden stevig aan elkaar vastgelijmd, wat het recyclen moeilijker maak. Daarom worden veel zonnepanelen in Europa nu nog door de shredder gehaald waarna ze eindigen als opvulling voor de bouw en wegenbouw.
Er worden momenteel in Europa ook recyclebare zonnepanelen ontwikkeld. TNO startte in 2022 aan het EU-Horizon project PILATUS. Dit project streeft ernaar om een zonnepaneel te ontwikkelen in Europa dat makkelijk is om de demonteren en bestaat uit recyclebare materialen. Dit paneel moet in 2025 in productie gaan.
Het paneel
Er is echter ook al een paneel op de markt dat eenvoudig is te recyclen: het URECO TOPCon RECYCLE paneel. Deze wordt binnenkort door Terra Solis Solutions in Nederland geïntroduceerd. De verschillende lagen van dit zonnepaneel worden gescheiden door een duurzame folie. Hierdoor kan het zonnepaneel aan het einde van zijn levensduur uit elkaar worden gehaald in de verschillende onderdelen en materialen. De materialen kunnen vervolgens worden hergebruikt in de productie van nieuwe zonnepanelen of als grondstof in andere producten worden verwerkt. Het is belangrijk dat de materialen hierbij intact kunnen blijven. Zo kan een glasplaat van een oud zonnepaneel gemakkelijk weer worden gebruikt voor een nieuw paneel.
“Het voordeel van dit paneel is dat het al bewezen is”, stelt Reinier Lolkes de Beer, mede-eigenaar van Terra Solis Solutions. “URECO is een van de grootste zonnepaneelfabrikanten in de wereld. Ze hebben de Bloomberg Tier 1-status en een zeer grote productiecapaciteit. Dit helpt enorm bij het introduceren van het recyclebare zonnepaneel omdat het al een bewezen product is, URECO goede garanties biedt en de panelen kunnen op grote schaal geproduceerd worden.”
Impact
Het voornaamste voordeel van het recyclebare paneel is dat het dus makkelijker wordt om van oude panelen weer nieuwe panelen te maken. Lolkes de Beer: “Nu dragen zonnepanelen bij aan de energietransitie maar over 25 jaar komt het op de afvalberg. Dat willen wij voorkomen. In de ideale situatie kan je een zonnepaneel gewoon weer inleveren bij de fabriek die er vervolgens een heel nieuw paneel van maakt.”
Lolkes de Beer richt zich voornamelijk op bedrijven en grote gebouwen, voor de verkoop van het URECO-paneel. “Het betalen van meerkosten voor een zonnepanelen is voor huishoudens momenteel niet zo interessant. Het is een hele overbrugging om een investering te doen in iets waar je over 25, 30 jaar pas wat van merkt. Voor bedrijven is een recyclebaar paneel interessanter omdat die daar meer mee bezig zijn”, aldus Lolkes de Beer.
Het direct voordeel voor bedrijven is dat een recyclebaar paneel kan bijdragen aan een betere score voor de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG). “Ook voor de vermindering van CO2-uitstoot is een recyclebaar paneel interessant”, stelt Lolkes de Beer. “Nu is het namelijk zo dat zonnepanelen een berekening hebben in de milieudatabase die aangeeft dat er een negatieve impact is van het zonnepaneel over z’n levensduur. Het URECO-paneel brengt hier wellicht verandering in.”
Terra Solis Solutions heeft een berekening gemaakt wat de meerwaarde is van een recyclebaar zonnepaneel. Hieruit blijkt dat met de huidige marktprijzen de restwaarde van 10.000 panelen meer dan 500.000 euro is. Deze berekening is gebaseerd op de prijzen van het aluminium, het glas, de silicium wafers, het zilver en de waarde van het reduceren van de CO2-voetafdruk door de panelen te recyclen in plaats van het maken van kosten voor het laten afvoeren hiervan. Op deze manier kan de investering in recyclebare zonnepanelen ook interessanter worden voor de portemonnee.
Ook moeten grote bedrijven sinds 1 januari van dit jaar, openheid van zaken geven als het gaat om de duurzaamheidsmaatregelen die zij hebben getroffen of nagelaten en wat de impact hiervan is, dus ook de zonnepanelen. Deze EU-richtlijn is genaamd Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Om te voldoen aan de CSRD, zullen veel bedrijven gedetailleerd moeten rapporteren over de duurzaamheidsmaatregelen die ze hebben getroffen. Een recyclebaar zonnepaneel kan hieraan bijdragen omdat deze aantoonbaar duurzamer is dan een gewoon zonnepaneel.