Eerder dan verwacht krijgt Nederland haar eerste recyclinglocatie voor zonnepanelen
01.05.2025 Evelien Schreurs

Elektronisch afvalverwerker Mirec gaat als eerste recyclinglocatie in Nederland zonnepanelen recyclen in nauwe samenwerking met Stichting OPEN. Deze afvalverwerker is door Stichting OPEN gecontracteerd nadat zij een uitvraag had uitgezet. Met deze locatie kan de afvalstroom van zonnepanelen de komende jaren gedekt worden, maar voor de grotere afvalstroom die op langere termijn op zal komen is een grotere capaciteit nodig.
Een jaar geleden startte Stichting OPEN een uitvraag voor een locatie waar zonnepanelen hoogwaardig gerecycled kunnen worden. En daar was behoorlijke belangstelling voor, vertelt strategisch adviseur bij Stichting OPEN, René Eijsbouts. Er kwamen veel goede aanbiedingen binnen, maar uiteindelijk heeft Mirec Eindhoven het eerste contract gekregen om de recycling van zonnepanelen op zich te gaan nemen.
“Origineel had ik gedacht dat het pas in 2030 zou zijn”, zegt Eijsbouts. Maar er was grote belangstelling in de markt, de recycling-technieken zijn al op pilotschaal beschikbaar in Frankrijk, en de logistieke en financiële middelen waren er, waardoor we konden versnellen.”
Via de recycling van zonnepanelen zullen kostbare grondstoffen worden teruggewonnen. In gewicht gaat dat voornamelijk om glas, maar even belangrijk zijn bijvoorbeeld koper, zilver, aluminium, siliciumcellen en bekabeling. Het enige wat nog niet wordt teruggewonnen uit de panelen zijn de plastics, legt Eijsbouts uit. Wanneer het recycling-volume toeneemt, zullen daar ook betere oplossingen voor binnen bereik zijn.
Grote afvalstroom zonnepanelen onderweg
Op dit moment komen er bij Stichting OPEN nog niet veel zonnepanelen binnen. “In gewicht krijgen we meer spaarlampen binnen dan zonnepanelen”, zegt Eijsbouts. De recycling van zonnepanelen via Mirec zal de komende jaren voldoende zijn om die afvalstroom te verwerken. Tegelijkertijd kan hiermee het recycling-proces worden verbeterd waar dat nodig is, ter voorbereiding op de grotere afvalstroom zonnepanelen die er over een aantal jaar is.
“We willen altijd graag twee locaties hebben, zodat als er eentje in onderhoud is bijvoorbeeld, er ook voldoende capaciteit is. Maar bovenal zal het volume aan afgedankte zonnepanelen dat binnenkomt bij Stichting OPEN de komende jaren zeker stijgen”, zegt Eijsbouts. “Over vijf jaar is de markt echt anders”.
“Vanaf 2027 neemt de stroom afgedankte panelen fors toe, met in 2030 alleen al 500.000 panelen per jaar – goed voor 10 miljoen kilo recyclebaar materiaal. Wij anticiperen hierop met een toekomstbestendig recyclingsysteem dat hoogwaardige verwerking en hergebruik mogelijk maakt”, schrijft Stichting OPEN.
Naast het aanbod van Mirec, waren er ook veel andere goede inzendingen gedaan van mogelijke recyclinglocaties voor zonnepanelen, vertelt Eijsbouts. De kans is groot dat er op termijn dus nog een recyclinglocatie zal worden geopend.
Kringloop sluiten
Uiteindelijk moeten we naar een systeem waar die teruggewonnen materialen weer worden verwerkt in nieuwe zonnepanelen, aldus Eijsbouts. Maar daarvoor zijn wel Europese fabrikanten van zonnepanelen nodig. Als zij uiteindelijk de teruggewonnen grondstoffen gaan gebruiken voor de productie van nieuwe zonnepanelen wordt de zonnepanelen-kringloop als het ware gesloten, legt Eijsbouts uit. Dat zal niet nu direct gebeuren, maar naarmate het volume van de recycling toeneemt, zal ook de kwaliteit van de teruggewonnen materialen toenemen.
De installatie is gebouwd en de certificering is rond, vertelt Eijsbouts. De komende maanden worden de recycling-installaties verder afgeregeld en klaargemaakt en waarschijnlijk zal er vlak na de zomer gestart kunnen worden met de recycling van zonnepanelen.
Wijnand van Hooff, directeur van branchevereniging Holland Solar reageert: “Meer hoogwaardige recycling van zonnepanelen is van groot belang om voldoende materialen beschikbaar te houden voor de energietransitie en maakt de energietransitie uiteindelijk ook echt duurzaam. Middels de verplichte verwijderingsbijdrage in Nederland maken fabrikanten en importeurs de recycling van zonnepanelen daadwerkelijk mogelijk. We zijn blij dat de kwaliteit van de recycling nu ook sterk kan worden verbeterd, en dat dit proces ook financieel steeds meer zelfvoorzienend gaat zijn.”