Readar scant zonnepanelen op luchtfoto
26.05.2020 Norbert Cuiper

Op luchtfoto’s zijn zonnepanelen op gebouwen te zien en is te bepalen waar nog ruimte is voor zonnepanelen. Het bedrijf Readar heeft hiervoor een geautomatiseerde methode ontwikkeld die geschikt is voor grotere gebieden, zegt ceo Matthijs van Til.
Voor Van Til is het de eerste dag op kantoor, na twee maanden thuis te hebben gewerkt. Het huiswerken beviel hem zo goed dat hij met zijn vrouw heeft afgesproken om dat meer te doen. De coronacrisis heeft volgens hem tot nu toe weinig effect op zijn bedrijf, al merkt hij wel dat er minder nieuwe opdrachten binnenkomen. Toch gaat het werk door. “We zijn bezig met het afronden van grote projecten en zijn bezig met een landelijke inventarisatie van zonnepanelen. Maar we verkeren niet in financiële problemen en doen vooralsnog ook geen beroep op steun.”
Van Til is algemeen directeur van Readar, dat sinds 2015 bestaat. Hij was eerder als manager ontwikkeling en innovatie bezig met het isoleren van woningen voor de campagne Nederland Isoleert. Hij bedacht slimme manieren om klanten te werven met behulp van data, en kwam op het idee om dat ook voor zonnepanelen te doen. “Ik zag dat organisaties honderdduizenden mensen brieven stuurden over zonnepanelen. Deze mailings kwamen echter ook terecht bij mensen die al zonnepanelen hadden. Dat kan slimmer en efficiënter, als je weet waar al zonnepanelen liggen.”
Van Til benaderde eerst netbeheerders, die cijfers verzamelen over geplaatste zonnepanelen. Omdat het lastig was deze informatie te delen week hij uit naar luchtfoto’s, waarop zonnepanelen goed zijn te herkennen op basis van afmetingen en kleur. Omdat hij geen kennis had van het verwerken van luchtfoto had ging hij op zoek naar een partij die dat wel had. Hij ontmoette Sven Briels, die ervaring had met luchtfoto’s. Ze besloten om samen te werken. Na negen maanden hadden ze de eerste klanten en richtten ze het bedrijf op, samen met Jean Michel Renders, een expert in machine learning.
Wat doet Readar?
“Readar staat voor Real Estate Radar. Het bedrijf brengt de gebouwde omgeving gedetailleerd in kaart. Dat doen we op basis van luchtfoto’s. Hiermee kunnen we kleine objecten onderscheiden, zoals een zonnepaneel, een dakkapel of schuurtje. We vertalen de luchtfoto’s met onze software naar gegevens die inzichtelijk zijn voor onze klanten. Dat kan in de vorm van een Excel-sheet, kaart, database, API (communicatiestandaard voor data), of grafiek. Daardoor kunnen klanten bijvoorbeeld hun brieven over zonnepanelen gerichter sturen, omdat ze weten wie al zonnepanelen heeft.”
Waarom gebruiken jullie luchtfoto’s? Zijn satellietbeelden of dronebeelden niet handiger?
“Luchtfoto’s zijn ideaal voor ons omdat we daarmee een groot gebied in kaart kunnen brengen, terwijl we de objecten goed kunnen onderscheiden. Dronebeelden vallen voor ons af, omdat het hierbij niet mogelijk is om grootschalig een hele gemeente of voor het hele land data in te winnen. Bij satellietbeelden zorgt de beperkte resolutie en de beperkte beschikbaarheid van stereobeelden ervoor dat het erg lastig is om de betrouwbaarheid van de data te garanderen. Voor onze toepassingen blijven luchtfoto’s gemaakt uit vliegtuigen het meest geschikt.”
Wat voor objecten brengen jullie in kaart? Voor wie doen jullie dit?
“We zijn begonnen met het inventariseren van asbestdaken, maar nu brengen we vooral gebouwen, groendaken en zonnepanelen in kaart. Zo hebben we in opdracht van de provincies Brabant en Zeeland een zonnescan gemaakt. Op een zonnescan is te zien waar zonnepanelen zich bevinden en waar nog ruimte is voor zonnepanelen. Dit hebben we ook gedaan voor gemeenten. We hebben inmiddels 250 gemeenten als klant! Daarnaast werken we voor enkele andere grote partijen. We zijn bijna klaar met een landelijke inventarisatie van zonnepanelen in Nederland. Ook in België hebben we een vergelijkbaar project uitgevoerd.”
Zijn er meer bedrijven die zonnescans doen? Wat maakt Readar uniek?
“We zijn niet de enige die zonnescans doen, maar we onderscheiden ons wel omdat we ons hebben gespecialiseerd in luchtfoto’s. Doordat we beschikken over de stereoluchtfoto’s (luchtfoto’s die elkaar overlappen, red) kunnen we een 3D-beeld genereren waarop ook hoogte is te zien. Dat levert veel extra informatie op, bijvoorbeeld om veranderingen aan gebouwen te zien. Zo zorgt een nieuw schuurtje voor een hoogteverschil van 2,5 meter dat we eenvoudig kunnen meten. Met jaarlijkse updates zijn daardoor mutaties in de gebouwde omgeving goed te monitoren.”
Wat is het grootste voordeel van 3D-beelden?
“Bij platte beelden kan een dak op de foto deels over de perceelsgrens met de buren vallen. Dan bestaat de kans dat dit dak wordt toegeschreven aan dat van de buren, waardoor de zonnepanelen aan het verkeerde adres wordt gekoppeld. Daar komen we pas achter als we de data vergelijken met de gegevens uit het PIR (het Productie Installatie Register, dat wordt beheerd door Energie Data Services Nederland en inmiddels is vervangen door CERES, red). Met stereofoto’s kunnen we deze fouten voorkomen. Dat maakt onze methode betrouwbaarder en daardoor beter bruikbaar voor onze klanten.”
Wat vind u van Solar Solutions International? Is Readar op de vakbeurs aanwezig?
“Ik heb de vakbeurs wel eens bezocht en vond het leuk om op de beursvloer te netwerken. Ons bedrijf is niet op de beurs aanwezig, maar wel onze klanten. Zo gebruikt SolarMonkey, leverancier van software voor zonnepanelen, onze data. Dat is leuk, want de veel installateurs gebruiken op hun beurt de applicatie van SolarMonkey. Zelf hebben we weinig contact met eindgebruikers. We leveren vooral data aan grotere spelers en toeleveranciers voor de solar sector.”
Meer weten over Readar? Bekijk de website https://readar.com/
Bezoek de vakbeurs Solar Solutions International. Wilt u zich inschrijven voor de beurs? Bestel dan nu uw gratis ticket (normale waarde €75) met de code 2020SOLAR.