Renteloze duurzame lening op komst voor lage inkomens

01.06.2022 Kenneth Nwosu

Renteloze duurzame lening op komst voor lage inkomens
©Techniek Nederland

Verduurzamen van huishoudens met lage inkomens moet makkelijker gemaakt worden. Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, presenteerde hiertoe vandaag het programma Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving. De nieuwe maatregelen, waaronder renteloze leningen voor lagere inkomens, zullen per 1 oktober ingaan. 

"Dat is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas. We willen mensen beter op weg helpen en financiële drempels wegnemen. We willen voorkomen dat mensen op hoge kosten worden gejaagd’’, aldus De Jonge. 

Draagkracht voor verduurzaming
De renteloze leningen zullen gebruikt kunnen worden voor PV-installaties, warmtepompen en isolering. De verwachte, maar nog niet vastgestelde inkomensgrens, zal vermoedelijk rond het modaal inkomen van 38.000 euro liggen.

Doel van de maatregel is het versnellen van de verduurzaming van woningen. Doel voor de komende acht jaar is de verduurzaming van 2,5 miljoen woningen, met nadruk op woningen met energielabels E, F en G. De steun is vooral bedoeld voor de 15 tot 20 procent van huiseigenaren die over onvoldoende middelen beschikken voor verduurzaming. Om de hoogte van de aflossing van een lening te bepalen in deze groep, zal per 1 oktober ook naar financiële draagkracht gekeken worden.

"We passen het maandbedrag aan voor wie niet kan aflossen, indien nodig zelfs tot nul, en inkomens tot rond de 40.000 euro betalen helemaal geen rente. Verduurzaming is niet meer alleen iets van de voorhoede”, zo vertelt De Jonge aan NRC

Voor huishoudens met een hoger inkomen gelden al leningen tegen lage rente via het Nationaal Warmtefonds. Het Warmtefonds neemt ook het risico van restschulden na verkoop van de woning voor haar rekening. 

Andere drempels die verlaagd worden zijn het wegnemen van het maximale gedeelte van zonnepanelen dat mag worden betaald met de lening van het Warmtefonds. Met ingang van 1 oktober is dit niet meer beperkt tot 75 procent, maar mag de volledige investering worden betaald met de lening. Aanvullende stimulans zijn de reeds bestaande subsidies voor isolatie en warmtepompen. Straks mogen deze oplossingen ook apart gekozen worden waar deze nu nog alleen gezamenlijk mogen worden gefinanceerd met de lening. 

Eerste reacties
Techniek Nederland is blij met de plannen die het kabinet vandaag presenteert om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen. “Het kabinet heeft stevige ambities. Die zijn ook nodig om de klimaatdoelstellingen te halen. De technieksector gaat alles op alles zetten om de plannen te realiseren”, aldus Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.

“Verduurzamen loont, zeker met de huidige energieprijzen. Met deze maatregelen maakt het kabinet verduurzaming nóg aantrekkelijker. Ook de aanpak van utiliteitsgebouwen kan rekenen op instemming van de installateurskoepel.”