Ruim 9.000 kilometer door de VS op een elektrische fiets met zonnepanelen

18.01.2022 Joyce Beuken

Ruim 9.000 kilometer door de VS op een elektrische fiets met zonnepanelen
©SunPedal Ride

De elektrische fiets is in opmars. Het komt tot ongenoegen dan ook zeker voor dat iemand voor het einde van een ritje door de accu heen is. De fietstocht van Sushil Reddy en Luis Fourzan die bijna 10.000 kilometer is, is ook niet op één accu te doen. Gelukkig hoeft dat ook niet: hun elektrische fiets laadt op met behulp van de zon. En dat demonstreren ze tijdens hun SunPedal Ride.

Alles wat op stroom kan draaien, heeft potentie voor PV. Zo ook de elektrische fiets, bedacht Sushil Reddy, een voormalige Guinness wereldrecordhouder voor de langste reis op een e-bike. Samen met zijn collega Luis Fourzan wil hij de elektrische fiets op schone energie onder de aandacht brengen om bewustzijn te creëren rondom de energietransitie.

Mentale fitheid
Het doet is om uiteindelijk 6.000 mijl (omgerekend zo'n 9.600 kilometer) door de VS te fietsen. De fietsen van Reddy en Fourzan leveren 50 procent van de kracht die daarvoor nodig is. Hun benen leveren de andere 50 procent, maar ze zeggen dat zo’n lange tocht samen met fysieke fitheid ook mentale fitheid vereist.

"We zitten bijna zes of zeven uur per dag op de fiets, dat vereist een zekere mentale fitheid om je bewust te zijn van de weg en de omgeving", zei Reddy. De precieze afstand die ze elke dag met de fiets afleggen is te zien op Strava.

Ze zijn erin geslaagd om veel lokale media-aandacht te krijgen, zoals ook te zien is op hun social media-kanalen. Er zijn goede connecties gemaakt met universiteiten, geïnteresseerden in energie, fietsgroepen en meer. Ook heeft het duo veel gesprekken gehad met toevallige passanten. Een e-bike op zonne-energie, dat zie je natuurlijk niet elke dag..