SAJ innoveert met all-in-one-omvormer en batterij

17.02.2023 Nolanda Klunder

SAJ innoveert met all-in-one-omvormer en batterij
©SAJ

SAJ is volop in beweging. Als een van de wereldleiders op het gebied van innovatieve energieopslagtechnologie zal het bedrijf, na lancering van zijn nieuwe hybride alles-in-één oplossing, actief worden in meer landen in Europa en daarbuiten. Guangzhou Sanjing Electric Co., Ltd (SAJ) werd opgericht in 2005 en is sinds 2013 actief in de Benelux. Het high-tech-bedrijf levert on-grid omvormers, hybride omvormers, retrofit-sets en monitoringsplatformen.

Samil Ouyang, CEO van SAJ, vertelt: “Bij SAJ zijn we ons op meerdere fronten aan het ontwikkelen. Een belangrijke ontwikkeling is onze nieuwe all-in-one-serie. Daarnaast maken we grote stappen in globalisering. We brengen dus meer producten naar meer markten. Na de Benelux gaan we nu naar Spanje, Italië, Portugal, Duitsland, Zweden en andere Europese landen. Ook buiten Europa breiden we uit: we betreden de markt in de Verenigde Staten, Pakistan en Zuid-Afrika.”

Omvormer en batterij in één  
Sinds afgelopen september is de HS2-serie op de markt, voor 1-fase en 3-fasen. Ouyang: “Bij de HS2-producten zijn omvormer en batterij geïntegreerd. Daarmee maakt HS2-installatie en onderhoud makkelijker voor de klant. We bieden de klant een volledig gamma aan oplossingen: voor 1-fase van 3 tot 6 kilowatt, voor 3-fasen van 5 tot 10 kilowatt.”

Ook is er aandacht besteed aan de softwarematige ondersteuning: “Met ons Energie Management Systeem inclusief eSAJ Home en eSAJ Service kunnen huiseigenaren en dienstverleners het systeem op een eenvoudige manier monitoren, bedienen en onderhouden. Door de hardware en de software te combineren, hebben we Smart Residential Energy Solution ontwikkeld.” De HS2 producten zijn gericht op de residentiële markt; een soortgelijk product voor commercieel gebruik is momenteel in ontwikkeling. “Later dit jaar introduceren we producten van 30, 50 en 100 kW voor commercieel gebruik. Daar werken we nu aan.”

Snelgroeiende markt
“De komende twee à drie jaar zal de Europese markt voor opslagsystemen voor zonne-energie blijven groeien, zowel in het residentiële als in het commerciële en utiliteitssegment. Ik verwacht in 2023 in Europa een groei van 50 procent op het gebied van zonne-energie en opslag”, voorspelt Ouyang.

“De huidige hoge elektriciteitsprijzen in combinatie met een beleid dat hernieuwbare energie stimuleert stuwen de vraag op. We hebben positieve signalen gekregen wat betreft energieopslag in verschillende andere landen zoals Duitsland, Italië en Polen. Hoewel de vraag toeneemt, denk ik dat de groei van de batterij-industrie de komende twee tot drie jaar zal vertragen vanwege het grote aanbod. De prijzen zullen daardoor de komende jaren waarschijnlijk dalen.”

Meer producten en medewerkers
SAJ heeft zijn strategie voor de komende jaren bepaald. “We blijven een volledig assortiment producten ontwikkelen voor de residentiële en commerciële markt, zoals omvormers, opslagomvormers, batterijen, alles-in-één-oplossingen en software. Daarnaast willen we de markt van robotica en kunstmatige intelligentie betreden. We werken ook aan draagbare energiecentrales. Dit behoort tot de 2C-sector. De producten zullen via online kanalen worden verkocht.”

Het bedrijf groeit intussen razendsnel. “We gaan in de loop van 2023 van duizend medewerkers naar twee- of drieduizend en we groeien door”, zegt Ouyang. “SAJ is een technologie-gedreven en dienstverlenend bedrijf. We willen onze innovatieve producten aan zoveel mogelijk markten laten zien. SAJ kijkt naar de toekomst.”

SAJ is vertegenwoordigd op Solar Solutions International van 14 tot 16 maart in Expo Greater Amsterdam.