Samen springen we hoger dan alleen

14.04.2020 Wijnand van Hooff

Samen springen we hoger dan alleen

In de solarsector kunnen veel werkzaamheden blijven doorgaan, ondanks de beperkingen door de coronacrisis. Na de crisis zal de groei zich in deze sector doorzetten, verwacht Wijnand van Hooff.

Het corona-virus houdt ons al enkele weken in haar greep. ‘Anderhalve meter afstand houden’ en ‘zoveel mogelijk thuisblijven’: dat vraagt de regering ons om een algehele lockdown te voorkomen, maar nog veel belangrijker om het aantal doden in Nederland door het virus te minimaliseren. In de ‘intelligente lockdown’ blijven vitale beroepen, zo goed en zo kwaad als mogelijk, doorwerken met in achtneming van de gestelde beperkingen.

Vitale sector of niet?

Over het feit of de zonne-energiesector een vitale sector is kun je discussiëren. Wat mij betreft is de zonne-energie-sector vanuit een korte-termijn-visie geen vitale sector, maar vanuit een iets langere-termijn-visie wel degelijk. Als de wereld namelijk niet heel snel overschakelt op duurzame energiebronnen dan storten we ons uiteindelijk in een nog veel diepere crisis. Een crisis die we op dezelfde intelligente wijze moeten zien te bezweren.

Einde aan de crisis

Ik heb de afgelopen periode veel van onze leden gesproken. Het doet mij deugd dat, met in achtneming van de benodigde beperkingen, veel werkzaamheden in onze sector kunnen blijven doorgaan. En als binnenkort de schepen uit China aankomen met nieuwe zonnepanelen, komt aan deze beperking ook een einde. Want ja, ooit komt er ook in Nederland aan deze crisis een einde, en ooit zal onze sector weer doorgaan met zijn duizelingwekkende groei. Wat daarvoor nog aan offers gebracht moet worden is op dit moment nog onzeker. En onzekerheid, dat is iets waar niet alleen verzekeraars moeite mee hebben.

Saamhorigheid

De aard van het corona-virus en de omvang van het probleem besef je pas echt als mensen in je directe omgeving met een agressieve vorm van het virus te maken krijgen. Zowaar een gevecht op leven en dood. Op zo’n moment is het mooi om te ervaren dat heel het land met je meeleeft en zijn best doet om het virus niet nog verder te laten verspreiden. Mensen sluiten zich letterlijk in hun eigen huis op om de rest van de maatschappij te behoeden voor deze vreselijke ziekte. Hoe mooi om te zien dat een land met zo’n grote diversiteit eensgezind naast elkaar gaat staan (met anderhalve meter afstand) om elkaar te helpen. Daar mogen we best trots op zijn.

Energietransitie gaat door

Een vergelijkbare saamhorigheid ervaren wij bij Holland Solar al veel langer. In grote verbondenheid werken wij met onze leden samen aan het versnellen van de energietransitie in Nederland vanuit onze overtuiging dat de zon (ook in Nederland) uiteindelijk de belangrijkste bron van duurzame energie zal zijn. Laten we het diepe dal, waar we op dit moment met zijn allen in zitten, gebruiken als springplank om de energietransitie in Nederland nog meer te versnellen en ons daarmee te wapenen tegen een nog grotere crisis. Zorg goed voor elkaar en houd deze saamhorigheid vast, ook op het moment dat we met zijn allen uit dit diepe dal omhoog springen. Want samen kunnen we veel hoger springen dan alleen.

Wijnand van Hooff, algemeen directeur Holland Solar

Holland Solar is ook vertegenwoordigd op de vakbeurs Solar Solutions International, met een stand waar sessies over zonne-energie worden gehouden. Interesse? Registreer je dan als bezoeker!