School VS installeert panelen voor hoger salaris docenten

06.11.2020 Joyce Beuken

School VS installeert panelen voor hoger salaris docenten

In Batesville, een stadje in de Amerikaanse staat Arkansas, heeft een middelbare school zonnepanelen laten plaatsen met een bijzonder doel. De opbrengst gaat naar docenten, wiens salaris verhoogd wordt.

Een energieaudit toonde in 2017 aan dat de school, die ongeveer 3200 leerlingen telt, flink kon besparen op de energierekening. Berekend werd dat er door 1400 zonnepanelen te plaatsen zo’n 2,4 miljoen dollar bespaard kon worden in twintig jaar tijd. Om dit bedrag binnen te halen moest het pand tevens geïsoleerd worden, voorzien worden van nieuwe ramen en een nieuw verwarmings-/koelingssysteem krijgen.  Voor Michael Hester, de hoofdinspecteur van Batesville, was het oogverblindende cijfer reden genoeg om met een uitgebreid energie-efficiëntieproject aan de slag te gaan.

Investeren in personeel

Met het bespaarde geld had hij een duidelijk doel: de lerarensalarissen verhogen. "Het is dé manier om personeel aan te trekken en te behouden en studenten over de streep te trekken in deze tijd van schoolkeuze", laat Hester weten in een interview.

Het project resulteerde in een vermindering van het jaarlijkse energieverbruik van het district met 1,6 miljoen kilowatt. In drie jaar tijd werd er genoeg bespaard om het begrotingstekort van het district van 250.000 dollar om te zetten in een overschot van 1,8 miljoen dollar.

Scholen zuiniger

Niet alleen de school in Batesville profiteert van de voordelen van hernieuwbare energie. Minstens 7.300 scholen in de Verenigde Staten maken gebruik van zonne-energie om te besparen op elektriciteit. Maar ook om studenten kennis te laten maken met hernieuwbare energie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Volgens een rapport van Generation 180, een non-profit organisatie die pleit voor schone- en zonne-energie in het Amerikaanse onderwijssysteem, had in 2019 16% van de Amerikaanse schooldistricten zonnepanelen geïnstalleerd. Dit kwam neer op 1.337 megawatt. Dat betekent dat ongeveer 5,3 miljoen studenten naar scholen met zonne-energie gaan, een stijging van 81% sinds 2014.