SDE++ 2024: meer geld en meer beschikbaarheid

04.03.2024 Gijs de Koning

SDE++ 2024: meer geld en meer beschikbaarheid
©Groenleven

Vanaf 10 september 2024 wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) weer opengesteld, dat meldt de Rijksoverheid. Dit betekent dat bedrijven, lokale overheden en non-profitorganisaties een aanvraag kunnen doen voor subsidie voor hun projecten in duurzame energieproductie en CO2-reductie. De SDE++ heeft dit jaar een budget van 11,5 miljard euro en zou moeten leiden tot een besparing van 4,7 megaton op de CO2-uitstoot in Nederland.

Met de SDE++ vergoed de overheid, tot een bepaalde hoogte, het verschil in de kostprijs van de investering in duurzame energie en de hoogte van de marktwaarde van de opgeleverde energie over meerdere jaren. De aanvragen voor deze subsidie worden behandeld in verschillende fasen, waarbij de projecten die de laagste kosten hebben per ton CO2-uitstoot als eerste aan bod komen.

Doormiddel van hekjes wordt de subsidie ook onderverdeeld in verschillende categorieën. Deze categorieën moeten er voor zorgen dat technieken die op korte termijn minder besparingen opleveren, maar op lange termijn noodzakelijk zijn voor de energietransitie eerder aan bod komen. Voor deze hekjes is elk 1 miljard euro gereserveerd en deze bestaan uit de domeinen lagetemperatuurwarmte, hogetemperatuurwarmte en moleculen.

Anders dan in 2023 wil de overheid dit jaar de overwinsten, die zijn gemaakt met investeringen in de productie van energie uit zon en wind, gaan verrekenen met de subsidie. Dit houdt in dat wanneer er, door bijvoorbeeld verschuivingen in de energieprijzen, winst is gemaakt boven een bepaald niveau tijdens de subsidie periode deze wordt verrekend met de uitgekeerde of de nog uit te keren subsidie.

Ook zijn er nieuwe categorieën toegevoegd voor projecten die in aanmerkingen komen voor de SDE++. Het gaat om de categorieën zonne-energie waar een kleine dakaanpassing voor nodig is, een warmtepomp voor de glastuinbouw, de procesgeïntegreerde warmtepomp en thermische opslag voor hogetemperatuurwarmte.

Dat natuurversterking onderdeel van de SDE++ wordt en dat dakversterking en lichtgewicht zonnepanelen subsidiabel worden in de SDE++ noemt Nold Jaeger, hoofd beleid en belangenbehartiging bij Holland Solar, "fantastisch nieuws". Ook komt er geen non-firm ATO-eis, wordt eigen verbruik aantrekkelijker, zijn de eisen voor groenfinanciering versoepeld en wordt herindienen opnieuw mogelijk.