SDE++-budget van 13 miljard euro

18.03.2022 Jan de Wit

SDE++-budget van 13 miljard euro

Vanaf 28 juni wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar opengesteld. Door de hoge CO2-prijs en het extra budget vanuit het vorige kabinet, is er een openstellingsbudget van 13 miljard euro beschikbaar, dat meldt de Rijksoverheid. De regeling wordt voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld, waaronder waterstof gekoppeld aan een wind- of zonnepark.

Het budget van de SDE++ is fors hoger dan voorgaande jaren. Door de hogere Europese CO2-prijs (ETS) is er minder subsidie nodig dan verwacht voor eerder goedgekeurde projecten en is eenmalig 2 miljard euro extra budget beschikbaar. Ook kondigde het vorige kabinet op Prinsjesdag aan dat er eenmalig 6 miljard euro extra openstellingsbudget zou komen.

“Ik ben blij dat er een fors budget beschikbaar is voor de opschaling van hernieuwbare energie en andere duurzame maatregelen. Dat is niet alleen nodig om sneller te verduurzamen en onze klimaatdoelen te halen. Maar ook om onze afhankelijkheid van de import van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk af te bouwen”, aldus Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Ook de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) zegt blij te zijn met het budget. “Met 13 miljard euro voor de SDE++ krijgt de energietransitie de forse duw die nu keihard nodig is,” zegt voorzitter Olof van der Gaag. “Nu er voldoende budget is, kunnen marktpartijen aan de slag om duurzame energieprojecten in te dienen. We roepen hen op om dat volop te doen.”

Dit jaar wordt de regeling voor een aantal nieuwe categorieën opengesteld zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn en elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens.

Omdat CO2 afvang en opslag (CCS) potentie heeft om op korte termijn de CO2-uitstoot fors te verlagen wordt het plafond voor de industrie uit het Klimaatakkoord met 1,5 megaton verhoogd. Daarnaast krijgen ook CCS-projecten een jaar langer de tijd om projecten af te ronden. Door het plafond blijft er voldoende budget beschikbaar voor andere technieken. Afhankelijk van de mix, verwacht de NVDE dat deze ronde zes tot acht megaton CO2-besparing op kan leveren.